WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες καθημερινές συνήθειες κόβουν χρόνια από τη ζωή σας


13 Σεπτεμβρίου 2015

b6e4223ff2e2aa834b2ef67504709726καθετυα.jpg

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια. Και όσοι από εσάς ακολουθείτε μια υγιή ζωή και αποφεύγετε τους πειρασμούς, ευελπιστείτε ότι θα φτάσετε  μέχρι τα 100, σωστά; Όμως, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευεξία από ό,τι νομίζετε. Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές, ώστε να τις αποφεύγετε.

Δεν έχετε αρκετό αλατοπίπερο στη ζωή σας. Όχι, δεν εννοώ ακριβώς αυτό το είδος μπαχαρικών, εξάλλου είναι γνωστό ότι το αλάτι είναι καλό να το αποφεύγετε, αλλά θα μιλήσω για αυτά που ξυπνάνε τις αισθήσεις. Οι Κινέζοι ερευνητές παρακολουθούσαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 3.000.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων και διαπίστωσαν, ότι εκείνοι που έτρωγαν πικάντικα τρόφιμα 6-7 ημέρες την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες καυτερές τροφές. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, η καψαϊκίνη, το κύριο συστατικό του τσίλι, είναι αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και έχει αντικαρκινική και αντιυπερτασική δράση. 

Δεν έχετε κανέναν φίλο. Το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, δεν είναι αρνητικό, αρκεί να μη το παρακάνετε. Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που στερούνται τις κοινωνικές σχέσεις, βρίσκονται σε κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Με την ανάλυση των δεδομένων από 70 διαφορετικές μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 26%.

Όλοι περνάμε πολύ χρόνο είτε μπροστά από έναν υπολογιστή, είτε από μια τηλεόραση, αλλά αυτό είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποφεύγουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Γιατί σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, η καθιστική ζωή, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για όλους τους τύπους θανάτου, που κυμαίνονται από αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μέχρι τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εκτός όμως, από τον κίνδυνο που έγκειται στην καθιστική ζωή, υπάρχει και κάτι χειρότερο, που είναι οι καθημερινές μετακινήσεις στο γραφείο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, δείχνει ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση αυξάνει τον κίνδυνο της κόπωσης, του άγχους, της κατάθλιψης και της κοινωνικής απομόνωσης.

Τέλος, είναι γνωστό, ότι ο ύπνος δεν θρέφει μόνο τα μωρά, αλλά και τους μεγάλους. Όσοι δεν κοιμούνται σωστά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προώρου θανάτου. Ερευνητές αξιολόγησαν 17 μελέτες που συνδέουν τη διάρκεια του ύπνου και της θνησιμότητας και διαπίστωσαν ότι, εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.