WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 +1 λόγοι για να πείτε "Ναι" στις πατάτες!


20 Σεπτεμβρίου 2015

Tuscan-Roasted-Red-Potatoes2καθευα.jpg

Μήπως ακούτε τη λέξη πατάτα και τρέχετε μακριά; Αν ναι, τότε σας έχω ευχάριστα νέα, που μπορεί να σας εκπλήξουν. Διότι οι πατάτες όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά αποτελεί και μια προσθήκη στο φαγητό σας, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω θα δείτε μερικούς λόγους που θα σας κάνουν να αγαπήσετε και πάλι τις πατάτες.

Δεν αυξάνουν το λίπος στο σώμα σας! Συχνά οι πατάτες και γενικά τα αμυλούχα τρόφιμα, έχουν δυσφημιστεί ως παχυντικά. Κι όμως, η πατάτα μπορεί να είναι μέρος μιας πετυχημένης προσπάθειας απώλειας βάρους. Μπορείτε να την εντάξετε άφοβα στη διατροφή σας, αρκεί να μην την τηγανίζετε ή τη μαγειρεύετε με παχυντικές σάλτσες. Εξάλλου μια πατάτα βραστή ή στον ατμό περιέχει περίπου 100 θερμίδες, γι αυτό και η καλύτερη επιλογή είναι να τη μαγειρεύετε ψητή με τη φλούδα.

Θα σας βοηθήσουν να νιώθετε πλήρεις. Μια μέτρια πατάτα έχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να σας δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού, καθώς χωνεύεται πολύ αργά. Επίσης, μια μελέτη διαπίστωσε ότι, ακόμα και οι βραστές πατάτες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, σε σχέση με άλλες τροφές.

Έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. Μια μέτρια πατάτα (με το δέρμα) περιέχει περισσότερο κάλιο (620 mg) από ό, τι μια μπανάνα, καθιστώντας τη μια καλή πηγή αυτού του σημαντικού ορυκτού.  Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, διότι συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων και στον έλεγχο της μυϊκής συσταλτικότητας. Ένας μέσος ενήλικας έχει ανάγκη από 4.700 mg καλίου καθημερινά, καθιστώντας έτσι τις πατάτες μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Έχουν σχεδόν το ήμισυ της βιταμίνης C, που χρειάζεστε σε μια μέρα. Όταν σκέφτεστε τη βιταμίνη C, πιθανώς σας έρχονται στο μυαλό τα πορτοκάλια, τα λεμόνια ή άλλα εσπεριδοειδή. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της βιταμίνης. Στην πραγματικότητα, μια μέτρια πατάτα καλύπτει περίπου το 45% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.

Μια πατάτα καλύπτει πάνω από το 20% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Β6. Αυτή η βιταμίνη συμβάλει στον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Επίσης, βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των μυών. Με απλά λόγια για να έχουμε διαρκώς ενέργεια, χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Β6.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.