WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ζήσετε πιο υγιεινά με τον διαβήτη τύπου 2


24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως σε ηλικία άνω των 40, αλλά τα τελευταία χρόνια το όριο ηλικίας αρχίζει να κατεβαίνει, εξαιτίας κυρίως του τρόπου ζωής. Όσοι έχουν διαβήτη 2 το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Τα άτομα με αυτή τη μορφή διαβήτη έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή το πάγκρεας αναγκάζεται να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα μετά από λίγα χρόνια να εξαντλείται. Γι αυτό και κάποια στιγμή και οι διαβητικοί τύπο 2 ενδέχεται να μπουν σε ισνουλινοθεραπεία. Όμως, όσο πιο σωστά διαχειρίζεστε τον τρόπο που ζείτε, τόσο πιο αργά θα αρχίσετε να κάνετε ενέσεις ινσουλίνης.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να υιοθετήσετε, για να βοηθήσετε στη διαχείριση του διαβήτη 2 και να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορεί οι διατροφικές αλλαγές να μην σας φαίνονται τόσο εύκολες, όμως δεν χρειάζεται να σκέφτεστε, ότι πρέπει να κάνετε μια δίαιτα, αλλά ότι θα υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αξίζει την προσπάθεια, γιατί οι ανταμοιβές θα είναι πολλές. Και φυσικά δεν θα αποχωριστείτε εντελώς τα αγαπημένα σας γλυκά, απλά δεν θα τα καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Εξάλλου πρέπει να γνωρίζετε ότι το πιάτο του διαβητικού, δεν διαφέρει από αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στη καθημερινότητα μας. Σε γενικές γραμμές το μισό πιάτο πρέπει να περιέχει λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, το ένα τέταρτό πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, κατά προτίμηση ολικής άλεσης και το υπόλοιπο τέταρτο να περιέχει άπαχες πρωτεΐνες. Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να τα αλλάξετε όλα εν μια νυκτί, όμως μπορείτε να κάνετε έξυπνους και ρεαλιστικούς στόχους.

Η άσκηση είναι και αυτή ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας σας να βελτιώσετε την υγεία σας και να προλάβετε τις επιπλοκές του διαβήτη. Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τη μυϊκή μάζα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το πιο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε, αν όμως κάνετε την αρχή, τότε θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που θα αποκομίσετε. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σωματικής δραστηριότητας.

Μαζί με την άσκηση πρέπει να βάλετε στόχο και την απώλεια βάρους, σε περίπτωση που έχετε παραπάνω κιλά. Ιδανικά θα πρέπει να αποσκοπείτε σε ένα φυσιολογικό βάρος με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 25, ώστε να μειώσετε τις επιπλοκές του διαβήτη. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από την απώλεια βάρους, είναι εξίσου σημαντική και η μείωση της περιφέρειας μέσης, δηλαδή του σπλαχνικού λίπους. Εάν χάσετε λίπος από την κοιλιά, μειώνεται και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Τέλος, ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για όσους έχουν διαβήτη και όχι μόνο, είναι το κάπνισμα. Αυτή η συνήθεια είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα σε άτομα με διαβήτη, των οποίων ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αρκετά υψηλός και χωρίς να καπνίζουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.