WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που συμβαίνουν όταν αποφεύγετε τη γλουτένη


2 Οκτωβρίου 2015

bb9d3f16a9e7698228a02e4c98300db7καθετα.jpg

Περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούν να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους, αν και υπολογίζεται ό,τι μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πραγματικά κοιλιοκάκη, μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που ενεργοποιείται από την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Πριν λοιπόν, απορρίψετε και εσείς αυτή τη πρωτεΐνη, εφόσον είστε υγιείς, διαβάστε πρώτα το παρακάτω άρθρο, που εξηγεί μερικά πράγματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από αυτή την απόρριψη.

Αν θέλετε να εξαλείψετε τη γλουτένη με σκοπό την απώλεια κιλών, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χάσετε βάρος. Και αυτό γιατί στη πραγματικότητα πολλά τρόφιμα ελεύθερης γλουτένης, περιέχουν περισσότερες θερμίδες, δεδομένου ό,τι έχουν πιο πολλή ζάχαρη και περισσότερο λίπος και νάτριο, από τα κανονικά προϊόντα. Και η εξήγηση βρίσκεται στο ό,τι μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί αυτές οι τροφές, χάνουν τη γεύση τους και έχουν ανάγκη από τα παραπάνω συστατικά. Αντί λοιπόν, να αποφεύγετε τη γλουτένη, εστιάστε καλύτερα σε μια υγιεινή διατροφή και θα χάσετε πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά.

Εκτός όμως από το σώμα σας, τις επιπτώσεις από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα τις νιώσει και το πορτοφόλι σας. Τα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης κοστίζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο, κατά μέσο όρο, από ότι τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή τη πρωτεΐνη. Και αυτό συμβαίνει, γιατί οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συγκεκριμένες διαδικασίες για να αφαιρέσουν τη γλουτένη και να αποφύγουν τις μολύνσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Nutrition, περισσότερο από το 90% των Αμερικανών, δεν καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών. Επιλέγοντας τροφές χωρίς γλουτένη, μειώνεται σημαντικά η ποσότητα των ινών, κάτι που συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών αλλά και γλουτένης, αν λοιπόν τα αποφεύγετε, είστε πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο, στο σύνδρομο ευερέσθητου εντέρου, στις στομαχικές κράμπας και σε άλλες ασθένειες του πεπτικού.

Όταν εξαλειφθεί το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη από τα γεύματα σας, δεν απαλλάσσεστε απλά από τη γλουτένη, αλλά μειώνετε και την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη D. Άρα γίνεται αντιληπτό, ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια αυτών των συστατικών και να εμφανίσετε κόπωση, αδυναμία, απώλεια μαλλιών και μεταβολές στη διάθεση. Τέλος, όσοι έχουν κοιλιοκάκη, καλό είναι να μην ακολουθούν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης από μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου, ώστε να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.