WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως μας παχαίνουν οι ορμόνες μας;


6 Οκτωβρίου 2015

Όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά με το σώμα μας, συνήθως μας στέλνει σήματα, αλλά τις πιο πολλές φορές είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τους δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει σημεία και συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας, αλλά τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε ότι ενδεχομένως οι ορμόνες μας δεν λειτουργούν σωστά. Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά, ακόμα και αν κάνουμε μια αυστηρή δίαιτα. Αν λοιπόν προσπαθείτε εδώ και πολύ καιρό να χάσετε κιλά, αλλά δεν βλέπετε κάποιο αποτέλεσμα, θα μπορούσε ο ένοχος να είναι οι ορμόνες σας.

Υποθυρεοειδισμός. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς επιβραδύνει κάθε λειτουργία του σώματος σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε κουρασμένοι, να έχετε την τάση να κοιμάστε πολύ και συνήθως αυξάνεται το βάρος σας. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία για να λειτουργήσει και πάλι σωστά και να μπορέσετε να χάσετε τα περιττά κιλά.

Ανισορροπία  της σεροτονίνης. Αυτή η ορμόνη ασκεί μια ισχυρή επίδραση στη διάθεση, στα συναισθήματα, στις συνήθειες του ύπνου και της όρεξης και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν νιώθετε μια κατάθλιψη, συνήθως αναζητάτε να φάτε κάτι γλυκό, ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει, ότι η κατάθλιψη και το άγχος θα μαστίζουν ένα μεγάλο αριθμό των ενηλίκων. Και επειδή πολλοί από εμάς υποφέρουμε από μια ανισορροπία σεροτονίνης, αλλά δεν το γνωρίζουμε, καλό είναι να αυξάνουμε τα επίπεδα της μέσω μιας υγιεινής διατροφής, της σωματικής άσκησης και ποιοτικού ύπνου.

Σε καταστάσεις χρόνιου άγχους το σώμα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, η  γνωστή ορμόνη του στρες. Όταν βρίσκεστε σε συνθήκες πίεσης, είτε ψυχολογικής είτε σωματικής, έχετε μια υπερπαραγωγή κορτιζόλης που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού λίπους στην κοιλιά. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνουν τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και προκαλούν υπερφαγία. Επιπλέον, μελέτες υποστηρίζουν, ότι όσες γυναίκες έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης, παράγουν λιγότερη κορτιζόλη, σε σχέση με εκείνες που έχουν μια μεγαλύτερη περίμετρο.

Οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει, ότι η περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και στα δύο φύλα. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους και η αύξηση των επιπέδων τους μπορεί να δημιουργήσουν κατακράτηση υγρών και να μειώσουν τη ποσότητα του λίπους που καίτε.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε, ότι η τεστοστερόνη ενισχύει τη λίμπιντο, την πυκνότητα των οστών, τη μυϊκή μάζα και την καύση του λίπους, στους άνδρες και στις γυναίκες. Μια αύξηση του σωματικού λίπους και μια απώλεια του μυϊκού ιστού μπορεί να συμβούν, όταν η τεστοστερόνη είναι χαμηλή. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι, παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και έχουν αυξημένο σπλαχνικό λίπος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.