WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί θέλετε γλυκό μετά από ένα γεύμα και πώς να το σταματήσετε;


8 Οκτωβρίου 2015

ef9dca9401db3b40_woman-eating-cupcake.jpg.xxxlarge_2xκαθευα.jpg

Πολλοί άνθρωποι με το που τελειώνουν το γεύμα τους, έχουν μια τεράστια λαχτάρα για γλυκό και δεν μπορούν να αντισταθούν. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Όταν κάποιος μεγάλωσε με τη συνήθεια να έχει γλυκό μετά το φαγητό του, είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή τη διαδικασία στην ενήλικη ζωή του. Επίσης, πολλοί γονείς χρησιμοποιούν το γλυκό σαν αντάλλαγμα, ώστε να φάει το παιδί όλο το φαγητό του. Αυτό όμως είναι παγίδα, γιατί όταν το παιδί γίνει ενήλικας, συνεχίζει να αναζητάει το γλυκό. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή τη κατηγορία, αλλά από την άλλη μεριά θέλετε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, πρέπει να αρχίσετε να κάνετε διαφορετικές επιλογές τροφίμων, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο αυτής της επιθυμίας.

Υπάρχουν οι εξής λόγοι για τους οποίους ποθούμε γλυκό μετά το γεύμα:

Καταρχήν αν το φαγητό σας είναι πολύ αλμυρό, τότε το σώμα σας θα αναζητήσει μια πιο γλυκιά γεύση, ώστε να δημιουργήσει μια ισορροπία. Επίσης μια άλλη εξήγηση είναι ότι μπορεί να μην μείνατε αρκετά ικανοποιημένοι με αυτό που φάγατε και να θέλετε μετά το γεύμα σας ένα γλυκό, ώστε να ικανοποιηθείτε γευστικά.

Ένας άλλος βασικός λόγος που οδηγεί στην επιθυμία γλυκού, αφού έχετε τελειώσει το φαγητό σας, είναι ότι μπορεί να καταναλώσατε πολλούς υδατάνθρακες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα, όμως στη συνέχεια τα επίπεδα πέφτουν απότομα, έτσι ώστε αναζητάτε κάτι γλυκό.

Σε άλλες πιο απλές περιπτώσεις, μπορεί να ευθύνεται το μάσημα τροφής και κυρίως το βιαστικό. Αν τρώτε πολύ γρήγορα, το σώμα σας εξακολουθεί να πεινάει, αφού δεν έχει προλάβει να φτάσει η εντολή στον εγκέφαλο, ότι έχετε χορτάσει. Και εφόσον έχετε τελειώσει το γεύμα σας, μετά ενδέχεται να αναζητήσετε ένα γλυκό, δεδομένου, ότι έχετε μια πλασματική πείνα.

Εφόσον ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και εξακολουθείτε να έχετε αυτή τη τεράστια λαχτάρα για μια σοκολάτα, μετά το γεύμα σας, τότε σίγουρα πρόκειται για μια επιθυμία που έχει γραφτεί στο υποσυνείδητό σας. Έχετε μάθει από μικρή ηλικία να τρώτε γλυκό μετά το φαγητό και αυτό χρειάζεται χρόνο για να μειωθεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επανεκπαιδέυσετε τον εαυτό σας, ώστε να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια. Μια λύση είναι να τρώτε μετά το γεύμα σας, ένα φρούτο ή ένα ζελέ χωρίς ζάχαρη. Επίσης, ο στόχος σας είναι να μάθετε πώς αισθάνεστε, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την κατανάλωση του γλυκού. Και τέλος, μη ξεχνάτε ότι τίποτα δεν γίνεται εν μια νυκτί, πρέπει να έχετε υπομονή, γιατί ο εγκέφαλος σας θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.