WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε μετά τα 40


29 Οκτωβρίου 2015

Edita-Vilkeviciute-by-Dan-Martensen-for-Sunday-Telegraph-Magazine-March-2015-8καυετα.jpg

Το πιο πιθανό είναι το σώμα σας να μη λειτουργεί το ίδιο όπως όταν ήσασταν 20, με τώρα που είστε 40. Η μυϊκή μάζα αρχίζει να χάνεται και αυξάνεται ο λιπώδης ιστός, με αποτέλεσμα να παίρνετε πιο εύκολα βάρος. Επίσης, η εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους. Μια λύση για να έχετε ευεξία, ακόμα και όταν περνάνε τα χρόνια, είναι να παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, μέσω της διατροφής.

Μόλις πατήσετε τα 40 μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη και πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι η Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Και ενώ όσο ήσασταν παιδιά και νεαροί ενήλικες παίρνατε πολύ εύκολα αυτή τη Β12 από τα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, όσο μεγαλώνετε μειώνεται και η απορρόφηση της. Άρα πρέπει να δώσετε περισσότερη βάση στην λήψη αυτής της βιταμίνης μέσω της διατροφής και αν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας δώσει κάποιο συμπλήρωμα.

Μπορεί να νομίζετε ότι τα κόκαλα σας είναι γερά, όμως είναι ζωντανοί ιστοί που αναδιαμορφώνονται καθώς περνάνε τα χρόνια. Η οστική μάζα φτάνει στο αποκορύφωμα στα 30 περίπου χρόνια και μετά αρχίζει η αποδόμηση της. Γι αυτό και είναι σημαντικό να παίρνετε ασβέστιο σε κάθε ηλικία, ώστε να αποφύγετε την οστεοπόρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από τα τρόφιμα, είναι πιθανό να μειώσει όχι μόνο τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά και τις καρδιαγγειακές ασθένειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ανάγκες ασβεστίου στις περισσότερες γυναίκες μεταξύ 40 με 50 ετών είναι 1200 mg την ημέρα και μπορούν να τις καλύψουν από τα γαλακτοκομικά, τις σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο.

Η βιταμίνη D είναι και αυτή με τη σειρά της απαραίτητη για την υγεία, κυρίως μετά τα 40 έτη. Και αυτό γιατί προστατεύει από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και διάφοροι τύποι καρκίνου. Επίσης, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η καλύτερη πηγή είναι η ηλιακή ακτινοβολία, ενώ είναι πιο δύσκολο να πάρετε αυτή τη βιταμίνη μέσω της διατροφής.

Ένα μέταλλο που βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά τα 40, είναι το μαγνήσιο. Η ελλείψεις μαγνησίου έχουν συνδεθεί με διαβήτη, φλεγμονή και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, αυτό το μέταλλο βοηθάει στη λειτουργία των μυών, των νευρών, στην απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, θα παίρνετε τη ποσότητα μαγνησίου που χρειάζεστε. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, η σόγια και το αβοκάντο.

Τέλος, όταν μιλάμε για γυναίκες άνω των 40 τα προβιοτικά είναι πραγματικά πολύ σημαντικά. Τα προβιοτικά δεν είναι βιταμίνες ούτε μέταλλα, αλλά πρόκειται για ζωντανούς μη παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα και παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και στη διατήρηση του βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.