WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διαφορά μεταξύ καούρας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης


22 Νοεμβρίου 2015

65dbf7b18ac677a284e9694e70395183καθε.jpg

Οι όροι καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ωστόσο, έχουν στην πραγματικότητα διαφορετικές σημασίες. Ας δούμε παρακάτω τις πιο σημαντικές διαφορές, ώστε να σταματήσουμε να συγχέουμε τις αυτές περιπτώσεις.

Τι είναι η καούρα;

Η καούρα είναι ένας ήπιος πόνος στο στήθος που συνήθως συμβαίνει μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος. Μπορεί να αισθάνεστε κάψιμο ή σφίξιμο και αν σκύψετε ή ξαπλώσετε ενδέχεται να νιώσετε χειρότερα. Συγκεκριμένα η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι σας στον οισοφάγο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Επίσης, πολλές φορές η καούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας (ACG), πάνω από 60 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν το αίσθημα καούρας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το κάψιμο πρέπει να χάσετε βάρος, εφόσον έχετε παραπανήσια κιλά, να κόψτε το κάπνισμα και να αποφεύγετε τα πικάντικά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα. Μια ήπια καούρα μπορεί επίσης, να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, όπως τα αντιόξινα. Ωστόσο, ένας γιατρός θα αξιολογήσει, εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ένας μυς που ονομάζεται ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας. Αυτός ο μυς είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του οισοφάγο, ώστε να μη περνά το φαγητό από το στομάχι προς τα πάνω. Αν αυτό μυς είναι αδύναμος ή δεν κλείνει σωστά, το οξύ από το στομάχι σας μπορεί να κινηθεί προς τον οισοφάγο σας. Αυτό είναι γνωστό ως παλινδρόμηση οξέος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού που συμβαίνει όταν το οξύ παλινδρομεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό της εσωτερικής επιφάνειας του οισοφάγου, προκαλώντας πόνο και ενόχληση. Άλλα συμπτώματα της παλινδρόμησης περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατάποση, υπερβολικό ρέψιμο και αναγωγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την ΓΟΠ με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και με αντιόξινα φάρμακα. Αλλά, συνήθως αυτά προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση. Γι αυτό και μπορεί άτομα με ΓΟΠ να χρειαστούν ισχυρότερα φάρμακα, ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Αν όμως, αφεθεί χωρίς θεραπεία  τότε το οξύ του στομάχου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, έλκη και ουλές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.