WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που δείχνει ο λόξυγγας για την υγεία σας


24 Ιανουαρίου 2016

Σχεδόν όλοι μας έχουμε πάθει λόξυγγα κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτή η ακούσια σύσπαση μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, από την κατανάλωση αλκοόλ ή εξαιτίας μιας ξαφνικής αναστάτωσης. Ο λόξυγγας ακολουθείται από το κλείσιμο των φωνητικών χορδών, που παράγει το χαρακτηριστικό ήχο «χικ» και συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά. Υπάρχουν όμως ιατρικές καταγραφές με λόξυγγες που διαρκούν πολλές ώρες, με τον μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχει ποτέ καταγραφεί στα ιατρικά χρόνια, ο οποίος κράτησε 6 ολόκληρα χρόνια! Και ενώ αυτή η σύσπαση είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να δείχνουν ένα ιατρικό πρόβλημα, κυρίως όταν συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα.

Μπορεί να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η καούρα και το φούσκωμα μπορεί να δημιουργήσουν έναν επίμονο λόξυγγα. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξαφανίζει και τον λόξυγγα. Επίσης, η εν λόγο ασθένεια συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως η επιστροφή άπεπτων τροφών στο στόμα, ο βήχας, το αίσθημα καψίματος στο στήθος, η κακή αναπνοή, η φαρυγγίτιδα, βραχνάδα και το βρογχικό άσθμα.

Μια σοβαρή περίπτωση του λόξυγγα είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως γιατί αυτός ο σπασμός είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου, απλά γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος εμφανίζεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και χτυπάει πιο συχνά τις γυναίκες. Επίσης, αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια εκτός από τον λόξυγγα, συνοδεύονται και από πόνο στο στήθος, μούδιασμα, θολή όραση και άλλα συμπτώματα που μπορεί να μη τα παρατηρήσετε.

Ένας επίμονος λόξυγγας ίσως είναι σημάδι ότι οι νεφροί σας δεν λειτουργούν σωστά. Όταν οι νεφροί υπολειτουργούν, συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λόξυγγα, ο οποίος συνοδεύεται με μυϊκές συσπάσεις, υπερβολική δίψα και ωχρότητα στο δέρμα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί να είστε έγκυες. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός γυναικών ισχυρίζεται ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ο συχνός λόξυγγας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές ή στο άγχος που δημιουργείται σε όσες μαθαίνουν ότι περιμένουν μωρό.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.