WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1διατροφικοί μύθοι για την εγκυμοσύνη


29 Ιανουαρίου 2016

Η εγκυμοσύνη αποτελεί την πιο ευχάριστη περίοδο της ζωής σας αλλά και μια ευκαιρία να κάνετε κάποιες αλλαγές στις συνήθειες σας. Μέσα όμως σε όλη αυτή τη χαρούμενη και ιδιαίτερη περίοδο, έχετε να αντιμετωπίσετε όλους τους φίλους και τους συγγενείς οι οποίοι έχουν μια άποψη για τα πάντα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι προκαταλήψεις και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την εγκυμοσύνη να αυξάνονται συνεχώς και να είναι περισσότερα από ότι σε κάθε άλλη ιατρική κατάσταση. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν την εγκυμοσύνη και θα εξηγήσουμε

  • Μύθος#1: Ήρθε η ώρα να φάω για δύο. Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε πει ακόμα και οι ίδιες αυτή τη φράση; Όμως είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Γιατί μπορεί να είστε έγκυες, αλλά δεν χρειάζεστε επιπλέον θερμίδες μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Όμως, ακόμα και τότε πρέπει απλά να παίρνετε συν 300 θερμίδες κάθε μέρα, που ισοδυναμούν  με δύο φλιτζάνια γάλα ή 200 γραμμάρια κοτόπουλο χωρίς το δέρμα. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ακούσετε τη συγκεκριμένη φράση, θυμηθείτε ότι αυτό που παίζει ρόλο στην εγκυμοσύνη, είναι η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών και όχι τόσο η ποσότητα.
  • Μύθος #2: Το αλάτι θα με πρήξει. Το αλάτι είναι μια θρεπτική ουσία που σε γενικές γραμμές πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Εξάλλου ένα μικρό πρήξιμο στις έγκυες είναι φυσιολογικό, εφόσον δεν είναι υπερβολικό και συνεχόμενο. Αν από την άλλη μεριά διαπιστώσετε ότι το οίδημα επιμένει, τότε δείτε μήπως πρέπει να εξετάσετε τις τροφές που καταναλώνετε και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό.
  • Μύθος#3: Πρέπει να κόψω τα λιπαρά. Οι περισσότερες εγκυμονούσες νομίζετε ότι αν κόψετε τα λιπαρά θα κρατήσετε την αύξηση βάρους μακριά. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό για την υγεία. Επιλέξτε τα υγιή λιπαρά οξέα, όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σουσάμι, ταχίνι  και αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά.
  • Μύθος #4: Μπορώ να τρώω όλα τα ψάρια. Αδιαμφισβήτητα τα ψάρια είναι απαραίτητα σε μια υγιεινή διατροφή, γιατί παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Όμως, όσες είστε έγκυες πρέπει να είστε προσεκτικές και να επιλέγετε ψάρια που είναι χαμηλά σε επίπεδα υδραργύρου όπως:
  1. Γαύρος
  2. Μπακαλιάρος
  3. Ρέγγα
  4.  Κέφαλος
  5. Πέρκα (Ωκεανού)
  6. Γαρίδες
  7. Πέστροφα (γλυκού νερού)

Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση των παρακάτω:

  1. Σφυρίδα
  2. Σκουμπρί
  3. Λαβράκι (Χιλής)
  4. Τόνος
  5. Καρχαρίας
  • Μύθος#5: Περιμένω να περάσει η 12η εβδομάδα για να σταματήσουν οι ναυτίες. Ακόμα και αν ακούγεται απαισιόδοξο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ναυτίες μπορεί και να μη περάσουν μετά το πρώτο τρίμηνο. Από την άλλη όμως μεριά η ναυτία είναι και ένα σημάδι ότι η κύηση εξελίσσεται φυσιολογικά. Επίσης, το αίσθημα ότι γυρνάνε όλα γύρω σας προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η εγκυμοσύνη. Αν λοιπόν θέλετε να νιώσετε καλύτερα προσπαθήστε να αποφεύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν και να μη μένετε νηστικές για περισσότερο από 3 ώρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.