WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι βιταμίνες που καταπολεμούν την κατάθλιψη


20 Φεβρουαρίου 2016

Η κατάθλιψη είναι η νόσος του 21ου αιώνα και τα κρούσμα της αναμένεται να αυξηθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια, η μοναξιά, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχικές διαταραχές. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας στους πέντε ανθρώπους θα εκδηλώσει κάποια μορφή κατάθλιψης έστω και μια φορά στη ζωή του. Όμως, ευτυχώς η διατροφή και πιο συγκεκριμένα κάποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Επειδή όμως δεν αποθηκεύονται το σώμα μας, πρέπει να τις παίρνουμε καθημερινά από τη διατροφή. Μάθετε παρακάτω ποιες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πως επηρεάζουν τη διάθεση μας.

  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτή τη βιταμίνη για τη μετατροπή της γλυκόζης στο αίμα σε ενέργεια, ώστε να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος μας αλλά και όλο το σώμα μας. Η έλλειψη της θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία νευρολογικών συμπτωμάτων. Τη βρίσκουμε σε αφθονία στους σπόρους των δημητριακών, στους ξηρούς καρπούς και στη μαγιά της μπύρας.
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για της σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και τη διατήρηση υγιών κυττάρων. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία του αίματος και στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού. Κάποιοι παίρνουν τη Β3 για να ξεπεράσουν τα προβλήματα μνήμης και για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όσοι έπαιρναν νιασίνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σε σχέση με εκείνους που την κατανάλωναν σε μικρότερες ποσότητες. Τη βρίσκουμε κυρίως στις ζωικές τροφές, όπως στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και σε μικρότερη ποσότητα στις φυτικές.
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Η βιταμίνη Β5 ονομάζεται και αγχολυτική γιατί είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους που πάσχουν από χρόνιο στρες να παίρνουν συμπληρώματα παντοθενικού οξέος. Αν και οι ελλείψεις της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι σπάνιες, μπορείτε να τη βρείτε στη μαγιά μπύρας, στο συκώτι, στο βασιλικό πολτό, στους ηλιόσπορους κ.α.
  • Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή της σεροτονίνης, της μελατονίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες που παίζουν βασικό ρόλο στη διάθεση και στη ψυχική υγεία. Επίσης, είναι αρκετά χρήσιμη για όσους έχουν υψηλές απαιτήσεις ενέργειας, όπως είναι οι αθλητές και τα παιδιά. Η ανεπάρκεια της Β6 αν και είναι σπάνια, προκαλεί δερματικές βλάβες και διανοητική σύγχυση. Οι κύριες πηγές στη διατροφή είναι οι πατάτες και άλλα λαχανικά, το γάλα και το κρέας.
  • Βιταμίνη Β12: Επειδή η Β12 είναι σημαντική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, γι αυτό η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κατάθλιψη και σε νευρολογικά προβλήματα. Η Β12 σε φυσική μορφή βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, αλλά προστίθεται και σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.