WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταμορφώστε το σπίτι σας και χάστε κιλά


16 Φεβρουαρίου 2016

Ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται 200 φορές μέσα στην ημέρα το φαγητό, σύμφωνα με μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ. Οι τελικές αποφάσεις όμως που θα πάρει, όσο αφορά το τι θα φάει επηρεάζονται κατά μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Το σπίτι είναι ο νούμερο ένα χώρος που ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά. Λαμπερά φώτα στην τραπεζαρία, δυνατή μουσική στην κουζίνα, μεγάλα σερβίτσια και άλλα πολλά μπορούν να προκαλέσουν μια αύξηση βάρους. Κάνοντας μικρές αλλαγές στο σπίτι σας, μπορείτε να ενθαρρύνετε τις πιο υγιεινές συνήθειες.

Στη κουζίνα:
  •  Αποθηκεύστε έξυπνα

Οι πιο ορατές τροφές είναι και πιο ελκυστικές. Έτσι κρύψτε τα ανθυγιεινά τρόφιμα σε δοχεία που δεν είναι διαφανή, ώστε να μη μπορείτε να τα δείτε. Ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα βάλτε τα σε μέρη που είναι προσβάσιμα. Αν την Κυριακή φτιάξατε το αγαπημένο σας κέικ σοκολάτας, καλό είναι να το τυλίξετε με ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να μη το βλέπετε κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο σας. Όσο λιγότερη είναι η οπτική επαφή, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταναλώσετε το συγκεκριμένο τρόφιμο.

  • Τεμαχίστε τις τροφές

Αν κόψετε την αγαπημένη σας σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την αποθηκεύσετε σε ένα δοχείο, είναι πιο πιθανό να φάτε λιγότερη ποσότητα. Και αυτό γιατί θα μετράτε τα κομμάτια που καταναλώνετε και επίσης θα πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να ανοίξετε και πάλι το δοχείο για να πάρετε και δεύτερο κομμάτι.

  • Κάντε έξυπνες επιλογές

Αντί να αγοράζετε λαχανικά τα οποία πρέπει να κόψετε και να πλύνετε, για να τα καταναλώσετε, αγοράστε τα έτοιμα. Με απλά λόγια δώστε στον εαυτό σας γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές.

Στη τραπεζαρία:
  • Φτιάξετε το κατάλληλο σκηνικό

Η απαλή μουσική και ο χαμηλός φωτισμός δεν προσδίδουν μόνο ρομαντισμό, αλλά μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία σας. Σε ένα πείραμα που διεξάχθηκε σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού, όταν οι πελάτες τρώγανε υπό το άκουσμα απαλής τζαζ μουσικής, κατανάλωσαν λιγότερο φαγητό, από εκείνους που ακούγανε rock μουσική. Επίσης, όταν ο φωτισμός είναι πολύ δυνατός τείνουμε να τρώμε περισσότερο.

  • Σερβίρετε με έξυπνο τρόπο το γεύμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι έχουν οπτική επαφή με το φαγητό, τείνουν να τρώνε περισσότερο, σε σχέση με εκείνους που έχουν μόνο το πιάτο μπροστά τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σερβίρετε, κρύψτε τη κατσαρόλα, ώστε να μην μπορείτε να δείτε το φαγητό που έχετε στη διάθεση σας.

  • Απενεργοποιήστε τη τηλεόραση

Σίγουρα αυτή τη συμβουλή την έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές, αλλά μπορεί να μη γνωρίζετε τον αληθινό λόγο. Αν τρώτε και παρακολουθείτε τηλεόραση, συνήθως τρώτε με το ρυθμό της εκπομπής που βλέπετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τελειώσετε το φαγητό σας πολύ αργά αλλά και πολύ γρήγορα. Επίσης, δεν παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί η προσοχή σας είναι στραμμένη στην τηλεόραση.

Στο μπάνιο:
  • Προσέξετε τη σχέση που έχετε με τη ζυγαριά σας

Μερικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι δεν ζυγίζονται τακτικά, χάνουν πιο εύκολα κιλά σε σχέση με εκείνους που ανεβαίνουν καθημερινά στη ζυγαριά τους. Όμως αυτό δεν είναι νόμος, γιατί η σχέση που έχει ο καθένας με τη ζυγαριά του είναι υποκειμενική. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε αν το τακτικό ζύγισμα σας βοηθάει στη προσπάθεια σας να χάσετε βάρος, αν όχι τότε αποδεσμευτείτε από το νούμερο της ζυγαριάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.