WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες συμβουλές για να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα


7 Μαρτίου 2016

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, όλοι γνωρίζετε ότι πρέπει να φάτε λιγότερες θερμίδες από ό,τι καταναλώνετε. Αλλά γνωρίζετε επίσης ότι οι περισσότερες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών δεν λειτουργούν. Αν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και δεν θέλετε να κάνετε δίαιτα, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.

  • Γράψτε τι τρώτε κάθε μέρα και θα χάσετε κιλά.

Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι κρατούν ένα ημερολόγιο τροφίμων, τρώνε 15% λιγότερο από ό,τι εκείνους που δεν το κάνουν. Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τα Σαββατοκύριακα, γιατί σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι καταναλώνουν 115 θερμίδες επιπλέον από ότ,ι τις καθημερινές.

  • Μετά το πρωινό να πίνετε νερό.

Προσπαθήστε μετά το πρωινό γεύμα και για το υπόλοιπο της ημέρας, να πίνετε νερό αντί για αναψυκτικά ή χυμούς. Ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει επιπλέον 250 θερμίδες την ημέρα από τα αναψυκτικά. Αυτό είναι περίπου 90.000 θερμίδες το χρόνο ή 25 κιλά! Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά δεν προκαλούν το αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα να πεινάτε ακόμα πιο πολύ όταν τα πίνετε.

  • Παρακολουθήστε μια ώρα λιγότερο τηλεόραση.

Μια μελέτη που έγινε σε προπτυχιακούς φοιτητές βρήκε ότι όσοι παρακολουθούσαν συχνά τηλεόραση έτρωγαν περισσότερο, σε σχέση με εκείνους που έβλεπαν λιγότερες ώρες. Θυσιάστε λοιπόν ένα από τα προγράμματα που δεν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ και βγείτε έξω να περπατήσετε.

  • Πλύνετε καλά κάτι μία φορά την εβδομάδα.

Είτε αυτό είναι το πάτωμα του σπιτιού, είτε τα παράθυρα, τα πλακάκια του μπάνιου ή το αυτοκίνητο σας, ότι από όλα αυτά πλύνετε θα κάψετε περίπου 4 θερμίδες για κάθε λεπτό. Μπορεί να μην αγαπάτε τις δουλειές του σπιτιού, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσετε να τις βλέπετε με άλλο μάτι.

  • Περιμένετε μέχρι να νιώσετε ότι πεινάτε για να φάτε κάτι.

Είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά τρώμε από πλήξη, νευρικότητα, συνήθεια ή απογοήτευση. Αυτό έχει σαν συνεπεία πολλές φορές να ξεχνάμε το αίσθημα της πραγματικής πείνας και να λαχταράμε τροφές για να καλύψουμε κάποιο συναισθηματικό κενό. Βρείτε τρόπους, εκτός από το φαγητό, για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας ή για να ανακουφίσετε την πλήξη σας.

  • Να κοιτάζετε το μπλε χρώμα.

Μπορεί να σας ακούγετε περίεργο, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος που στα περισσότερα ταχυφαγεία δεν υπάρχει τίποτα σε μπλε χρώμα. Αντ ατού επικρατεί το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί που ενθαρρύνουν την κατανάλωση. Ο λόγος είναι ότι το μπλε λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης. Έτσι αν θέλετε να τρώτε μικρότερες ποσότητες να σερβίρετε τα γεύματα σας σε μπλε πιάτα και να βάλετε ένα μπλε τραπεζομάντηλο.

  • Φάτε μπροστά από καθρέφτες και θα χάσετε βάρος.

Μια μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού μπροστά από έναν καθρέφτη μειώνει τη ποσότητα σχεδόν κατά ένα τρίτο. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας, αντανακλώνται τα πρότυπα και οι στόχοι σας, υπενθυμίζοντας σας τον λόγο που προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

  • Μην αγοράζετε οποιοδήποτε συσκευασμένο τρόφιμο.

Πριν αγοράσετε ένα συσκευασμένο προϊόν, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα με τα συστατικά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει ζάχαρη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού. Αντ αυτού ψάξτε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

  • Φάτε το 90 τοις εκατό των γευμάτων σας στο σπίτι.

Όταν τρώτε εκτός σπιτιού είναι πιο πιθανό να καταναλώνετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε θερμίδες, από ό,τι αν τρώτε σπιτικά φαγητά. Επίσης, οι μερίδες στα περισσότερα εστιατόρια είναι μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές, με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

  • Καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό και θα τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Μια έρευνα που έγινε στο Pennsylvania State University διαπίστωσε ότι οι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, όπως τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες, τα αγγούρια, όταν συμπεριλαμβάνονται στα γεύματα, μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

  • Φάτε δημητριακά για πρωινό πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε δημητριακά για πρωινό κάθε μέρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε. Εντάξτε στο πρωινό σας ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και θα διαπιστώσετε ότι θα καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες και ασβέστιο και λιγότερο λίπος, σε σύγκριση με πριν που δεν τα προτιμούσατε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.