WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι top 6 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου


9 Μαρτίου 2016

Το υγιεινό φαγητό δεν πρέπει να είναι βαρετό. Οι τοπικές κουζίνες από όλο τον κόσμο μπορεί να είναι νόστιμες και ταυτόχρονα να μην έχουν πολλές θερμίδες, αρκεί να βασίζονται σε φυσικά και μη επεξεργασμένα υλικά. Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο θα μάθετε ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, όπου συνδυάζουν την υγεία με το καλό φαγητό. Είστε έτοιμοι να σχεδιάσετε την επόμενη γαστρονομική σας εξόρμηση;

Ελλάδα

Το ελληνικό φαγητό είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο κυρίως λόγω της Μεσογειακής κουζίνας, που θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές στον πλανήτη. Ο όρος Μεσογειακή διατροφή δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθειες κυρίως  των κατοίκων της Κρήτης και γενικά όλων των χωρών της Μεσογείου. Το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και θαλασσινών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή κατανάλωση ελαιολάδου και κρέατος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι ακολουθούν μια Μεσογειακή διατροφή, έχουν λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου, μεταβολικό σύνδρομο και γενικά παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ιαπωνία

Η ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι της νήσου Οκινάουα έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, καθώς και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, στον κόσμο. Γενικά η Ιαπωνική κουζίνα θεωρείται αρκετά υγιής και ελαφριά, λόγω ότι περιλαμβάνει λαχανικά και θαλασσινά που είναι κυρίως μαγειρεμένα στον ατμό. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και τα λιπαρά  φαγητά, που πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους.

Μεξικό

Ίσως όταν σκέφτεστε Μεξικάνικη κουζίνα σας έρχονται στο μυαλό τα burritos και τα λιπαρά τυριά. Όμως το μεξικάνικο φαγητό δεν είναι μόνο αυτά, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά υγιεινό, αν επιλέξετε όσπρια, όπως τα φασόλια, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην κουζίνα του Μεξικού. Το κλειδί είναι να αποστασιοποιηθείτε από τα τηγανιτά τρόφιμα και τα nachos και να επιλέξετε πιάτα που έχουν σαν βάση τα λαχανικά.

Κορέα

Τα κορεάτικα φαγητά είναι πολύ δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο επειδή είναι γευστικά, αλλά γιατί είναι και υγιεινά. Τα βασικά συστατικά της Κορεάτικης κουζίνας είναι η πιπερόριζα, το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο και τα λαχανικά, όπου παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι Κορεάτες αποφεύγουν τη βαριά κουζίνα και θεωρούν ότι τα λιπαρά τρόφιμα είναι κακής ποιότητας. Στο μοναδικό που πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι στο νάτριο που μπορεί να βρίσκεται σε κάποια από τα εδέσματα της Κορέας.

Ταϊλάνδη

Το Ταϊλανδέζικο φαγητό είναι πλούσιο σε έντονες γεύσεις και δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τα λιπαρά κρέατα. Ανάμεσα στα συστατικά που κάνουν τη Ταιλανδέζικη κουζίνα να ξεχωρίζει είναι τα μπαχαρικά, όπως η κουρκούμη, ο κόλιανδρος, το τζίντζερ, το λεμονόχορτο και οι καυτερές πιπεριές. Παραλείψτε τα τηγανητά πιάτα και επιλέξτε θαλασσινά και λαχανικά.

Ιταλία

Όταν αναφέρομαι στην Ιταλική κουζίνα, δεν εννοώ τη πίστα και το καλτσόνε με έξτρα τυρί. Αντιθέτως το αυθεντικό Ιταλικό φαγητό διαθέτει όσπρια, ψάρια, λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής άλεσης. Ένα ταξίδι στην όμορφη Ιταλία θα σας πείσει για το γευστικό και υγιεινό φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.