WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια καθημερινή συνήθεια αυξάνει 47% τον κίνδυνο για διαβήτη;


6 Μαρτίου 2016

Η αδυναμία να κοιμηθείτε νωρίς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη σημερινή εποχή, είτε λόγω του άγχους και του στρες ή εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος εργασίας. Όμως πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα προβλήματα ύπνου, όπως είναι η άπνοια ύπνου και η αϋπνία με έναν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Επιπλέον, το αξιοπερίεργο είναι ότι οι γυναίκες έχουν 22% περισσότερες πιθανότητας να εμφανίσουν δυσκολίες στον ύπνο, από ότ,ι οι άντρες.

Γιατί συνδέεται ο διαβήτης με τα προβλήματα ύπνου;

Όταν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αυξάνεται η ορμόνη του στρες, η οποία έχει συσχετιστεί με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Το γυναικείο φύλο πάσχει πιο συχνά από άπνοια ύπνου ή από αϋπνίες, με αποτέλεσμα να κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ και να έχει 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη.

Η κατώτατη γραμμή, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα του ύπνου είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.

Η κατώτατη γραμμή είναι να μη κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες και να μην ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Μη σας περνάει όμως από το μυαλό ότι αν δεν κοιμηθείτε καλά ένα με δυο βράδια, κινδυνεύετε. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί εφόσον πάσχετε από χρόνιες αϋπνίες, όπου τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Συμβουλές για να κοιμάστε πιο εύκολα

  • Απομακρύνετε από το υπνοδωμάτιο όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν πέσετε για ύπνο. Το φως του υπολογιστή ή της τηλεόρασης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να κοιμηθείτε.
  • Σκεφτείτε λέξεις που σας χαλαρώνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Social Psychology, όσοι έφερναν στο μυαλό τους λέξεις όπως, ζεστό, ανάπαυση, χαλάρωση, κοιμήθηκαν καλύτερα, από εκείνους που δεν το έκαναν. Αν το λεξιλόγιο δεν είναι το δυνατό σας σημείο, τότε σκεφτείτε ευχάριστες εικόνες.
  • Τακτοποιήστε το υπνοδωμάτιο πριν κοιμηθείτε. Είναι πολύ πιθανό ένας ακατάστατος χώρος να σας δημιουργεί εκνευρισμό και να μην σας αφήνει να κοιμηθείτε. Από την άλλη ένα τακτοποιημένο δωμάτιο, σας χαλαρώνει και σας ηρεμεί.
  • Κοιτάξτε το ταβάνι. Όσο περίεργη και αν σας φαίνεται αυτή η τεχνική, ενδέχεται να λειτουργήσει. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και κρατούσαν τα μάτια τους ανοικτά χωρίς να διαβάζουν ή να κάνουν άλλες δραστηριότητες, αποκοιμιόντουσαν περίπου 41% πιο γρήγορα, από εκείνους που είχαν κλειστά τα μάτια τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.