10 τροφές που βοηθάνε στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του και το δέρμα έχει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά κυρίως παρατηρείται στα πόδια και το 80% του γυναικείου πληθυσμού έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει κυτταρίτιδα σε σύγκριση με τους άντρες.

Υπάρχει ένα διαφορετικός αριθμός παραγόντων που προκαλούν κυτταρίτιδα, όπως είναι η περίσσεια οιστρογόνων, το υπερβολικό βάρος, το στρες το φύλο, η φυλή, ο τρόπος ζωής και πολλοί άλλοι παράγοντες.  Και επειδή μέσα σε όλα αυτά είναι και η διατροφή, παρακάτω θα δείτε μερικές τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

  1. Κόκκινα σταφύλια

Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, άρα και την όψη της φλούδας πορτοκαλιού. Όταν υπάρχει υπερέκκριση των οιστρογόνων μπορεί να δημιουργηθεί κυτταρίτιδα και στις γυναίκες αυτό συνήθως συμβαίνει στην εφηβεία και στην κλιμακτήριο.

  1. Κοτόπουλο Στήθος

Το άπαχο κρέας εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και λόγω της πρωτεΐνης σας κρατάει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι ισορροπημένα, τότε μειώνεται και η εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

  1. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες και γενικά τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, που βοηθάνε τη διαστολή των αρτηριών και έτσι γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας την όψη του φλοιού πορτοκαλιού. Επίσης, τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στις σαρδέλες βοηθάνε το σώμα να μεταβολίζει το λίπος, άρα χάνεται πιο εύκολα και η κυτταρίτιδα.

  1. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερης ρίζες και βοηθάνε στη πρόληψη της κυτταρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσαί μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, μειώνοντας τα αποθέματα λίπους. Και η μείωση του λιπώδους ιστού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα. Πίνετε πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να καρπωθείτε όλα τα οφέλη.

  1. Πράσα

Τα πράσα μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά, αλλά είναι πολύτιμοι σύμμαχοι κατά τις κατακρατήσεις και αποτοξινώνουν το σώμα, εμποδίζοντας το σχηματισμό της κυτταρίτιδας και τη συσσώρευση λίπους.

  1. Σπαράγγια

Αυτό το υπέροχο λαχανικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που καταπολεμάει το άγχος, όπου είναι ένας παράγοντας εμφάνισης της κυτταρίτιδας.  Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή της σεροτονίνης, μια ορμόνη η οποία επηρεάζει με θετικό τρόπο τη διάθεση.

  1. Χαμομήλι

Αυτό το ρόφημα είναι αγχολυτικό, γιατί απελευθερώνει χημικές ουσίες που βοηθάνε στη μείωση του στρες. Πριν λοιπόν πάτε να κοιμηθείτε, απολαύστε ένα φλιτζάνι χαμομήλι και θα κάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

  1. Αγγούρι

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της κυτταρίτιδας είναι η ενυδάτωση. Είναι σημαντικό όχι μόνο να πίνετε νερό μέσα στην ημέρα, αλλά και να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό. Μια εξαιρετική τροφή που μπορεί να σας ενυδατώσει, είναι τα αγγούρια, τα οποία περιέχουν 90% νερό. Άλλες τροφές είναι το σέλινο, το καρπούζι, ο ανανάς, το μαρούλι, η ντομάτα, το μπρόκολο κ.α.

  1. Παπάγια

Αυτό το φρούτο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία συμβάλει στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα. Το κολλαγόνο βοηθάει στο σώμα να μεταβολίζει τα λίπη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η εμφάνιση της όψης του φλοιού πορτοκαλιού και σε ένα υγιές δέρμα. Άλλα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C, είναι τα γνωστά πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια.

  1. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρπού είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία προλαμβάνει στη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση και τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Επίσης, χάρη στην αντιοξειδωτικής δράση καταπολεμάει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Προτιμήστε την κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών.