WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών


18 Απριλίου 2016

pexels-photo-1.jpg

 

  1. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή

Οι ωοθήκες φυσιολογικά παράγουν κάποιες ορμόνες, τα ανδρογόνα. Όταν όμως υπάρχει μια διαταραχή και παράγονται πιο πολλά ανδρογόνα, από το φυσιολογικό, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι η τριχοφυΐα, διαταραχές στο κύκλο περιόδου, αύξηση του σωματικού βάρους και η ακμή. Η περίσσεια ανδρογόνων παρεμβαίνει και στην ωορρηξία. Σε φυσιολογικές συνθήκες με την ωορρηξία τα ωοθυλάκια σπάνε για να απελευθερώσουν ώριμα ωάρια. Όμως στη περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών, τα ωοθυλάκια αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στη πορεία εξέλιξης τους.

  1. Τα συμπτώματα είναι πολλά

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων και παρόλο που οι κύστες αποτελούν το σήμα κατατεθέν, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι οι αλλαγές στο κύκλο, η υπερβολική τριχοφυΐα και η ακμή. Γι αυτό το λόγο μη ξεχάσετε να τα αναφέρετε όταν επισκεφτείτε το γιατρό σας.

  1. Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες με PCOS υπογονιμότητα

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μέχρι που προσπαθούν να μείνουν έγκυες και διαπιστώνουν ότι οι διαταραχές του κύκλου αποτελούν ένα εμπόδιο στη προσπάθεια τους. Ωστόσο δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες με PCOS υπογονιμότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες χωρίς όμως διαταραχές στην έμμηνο ρύση. Με λίγα λόγια έχει ένα πλούσιο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες της.

  1. Η ινσουλίνη μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στις πολυκυστικές ωοθήκες

Οι PCOS συνδέονται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη, και πολλές γυναίκες με PCOS έχουν και προ-διαβητικά συμπτώματα. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να ερευνούν αν η περίσσεια ανδρογόνων μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη.

  1. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο

Η παχυσαρκία δεν προκαλεί σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των δύο όρων. Η θεωρία είναι ότι η παχυσαρκία συμβάλλει στην αντίσταση της ινσουλίνης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα των ανδρογόνων και μπορεί να κάνει τα συμπτώματα των PCOS χειρότερα. Ακόμα λοιπόν και αν χάσετε το 5% του σωματικού βάρους, μπορεί να βελτιώσετε το μεταβολικό σας προφίλ. Έτσι αν για παράδειγμα είστε 200 κιλά χάνοντας μόλις 10 θα μπορούσαν να μειωθούν τα συμπτώματα της νόσου και να μείνετε πιο εύκολα έγκυες.

  1. Η αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αποτρέψει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

 Δεδομένου ότι τα συμπτώματα των PCOS είναι σχετικά ήπια, υπάρχει η πιθανότητα να μη επισκεφτείτε το γιατρό σας και να τα αγνοήσετε. Όμως, ο ακανόνιστος κύκλος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο της μήτρας, η ακμή μπορεί να προκαλέσει ουλές και η διαχείριση του σωματικού βάρους να γίνει δύσκολη υπόθεση. Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε το γιατρό σας, τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.