WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το νέο souperfood που χαρίζει μακροζωία;


26 Απριλίου 2016

351960καθυς.jpg

Όλοι έχετε ακούσει τις υπερτροφές και τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία, όπως είναι το ιπποφάες, το γκότζι μπέρι και η σπιρουλίνα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι υπερτροφές μας δίνουν μεγαλύτερες ποσότητες από θρεπτικές ουσίες, από ό,τι τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αν και τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, όσο αφορά τις ιδιότητες των συγκεκριμένων τροφίμων, παρόλα αυτά όλο και πιο πολλές κάνουν την εμφάνιση τους στον Δυτικό κόσμο. Ένα νέο λοιπόν superfood έχει κάνει την εμφάνιση του στους διαδρόμους των καταστημάτων υγείας και στα μενού των μπαρ με τα smoothies. Ποια είναι η νέα υπερτροφή; Είναι η μάκα, μια ρίζα ενός λαχανικού που έχει καλλιεργηθεί στις Περουβιανές Άνδεις για περισσότερα από 2500 χιλιάδες χρόνια. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τα οφέλη της μάκα, υπάρχουν πολλοί ερευνητές που ισχυρίζονται ότι αυτή η ρίζα μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική για την υγεία.

  1. Η μάκα έχει τη φήμη ότι ενισχύει τη λίμπιντο και αυξάνει τη γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται φυσικό αφροδισιακό και ταυτόχρονα εξισορροπεί τις ορμόνες, αυξάνοντας τη γονιμότητα.  Μια μελέτη που διεξάχθηκε από το CNS Neuroscience & Therapeutics έδειξε ότι αυτή η ρίζα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λίμπιντο σε ασθενείς που ακολουθούσαν μια θεραπεία κατάθλιψης.
  2. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου αλλά και της εμμηνόπαυσης. Αν υποφέρετε από κράμπες, εξάψεις, εναλλαγές στη διάθεση, τότε η μάκα μπορεί να σας ανακουφίσει. Όμως αν είστε έγκυες ή θηλάζετε τότε θα πρέπει να την αποφεύγετε.
  3. Βοηθάει τη γενική υγεία. Η μάκα μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Καταρχήν είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος συμβάλει στην αποκατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, διατηρεί τα οστά και τα δόντια υγιή και μπορεί να βοηθήσει στο να θεραπευτούν πιο γρήγορα οι πληγές. Και τέλος σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και άσκηση, η μάκα αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
  4. Βελτιώνει τη διάθεση. Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας ότι έχει άγχος ή μια μικρή κατάθλιψη, τότε η μάκα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αν και τα στοιχεία είναι ανεπίσημα, πολλοί έχουν αναφέρει μια αύξηση της διάθεσης και μια καλύτερη ψυχική υγεία, από τη στιγμή που εντάξανε τη μάκα στη διατροφή τους.
  5. Είναι ιδανική τροφή και για τους άνδρες, αφού δρα προστατευτικά για τον προστάτη και επίσης ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία.

Που θα τη βρείτε;

Τις περισσότερες φορές η μάκα προστίθεται σε τρόφιμα, σε smoothies  και σε ενεργειακές μπάρες. Επίσης, μπορείτε να τη βρείτε και μόνη της στη μορφή σκόνης, αλλά επειδή έχει πικρή γεύση, είναι καλύτερο να την προσθέτετε στις τροφές ή στους χυμούς σας. Τέλος, μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τον καφέ και το τσάι, αφού παρέχει ενέργεια και πολλά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.