WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα τρόφιμα και ροφήματα που θα σας «σώσουν» από το hangover


14 Μαΐου 2016

12344.jpg

Εχθές βράδυ βγήκατε και περάσατε πολύ ωραία, όμως το επόμενο πρωί νιώθετε ότι το κεφάλι σας θα εκραγεί και έχετε μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Και εκεί που πιστεύατε ότι θα πάει όλη μέρα χαμένη λόγω του hangover, υπάρχει η λύση η οποία μπορεί να διώξει τα δυσάρεστα συμπτώματα του αλκοόλ. Και δεν είναι άλλη από ένα καλό πρωινό, το οποίο παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα καταπολεμάει τις τοξίνες που αποκτήσατε το προηγούμενο βράδυ. Δείτε ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα που καταπολεμάνε το hangover της προηγούμενης νύχτας.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστείνη, που διασπά τις τοξίνες του σώματος. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.

Νερό καρύδας

Το αλκοόλ σας αφυδατώνει, άρα αυτό που χρειάζεστε είναι μια σωστή ενυδάτωση. Εκτός όμως από το νερό, έχετε ανάγκη και από ηλεκτρολύτες, ώστε να μπορέσει ο οργανισμό σας να μεταβολίσει την αλκοόλη. Και ενώ τα πιο δημοφιλή ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες είναι τα αθλητικά, καλό είναι να τα αποφύγετε, γιατί τα περισσότερα περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες και ζάχαρη. Με ποιο τρόπο όμως θα πάρετε τους ηλεκτρολύτες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας; Μια έρευνα που έγινε στο Κολέγιο Ανθρωπολογίας στις Η.Π.Α. έδειξε ότι το νερό καρύδας περιέχει την κατάλληλη ποσότητα ηλεκτρολυτών για την καταπολέμηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του hangover.

Τζίντζερ

Αν ξυπνήσετε το πρωί και νιώθετε ναυτία, τότε το τζίντζερ θα σας σώσει, γιατί βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ρυθμίζει την έκκριση των γαστρικών υγρών. Βάλτε δυο φέτες τζίντζερ σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε φάει κάτι ελαφρύ πριν.

Χυμός ντομάτας

Γιατί όχι ένα Bloody Mary χωρίς αλκοόλ; Η φρουκτόζη που περιέχουν όλα τα φρούτα αποκαθιστά τους χαμένους ηλεκτρολύτες και ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχοντας την ενέργεια που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Επίσης, το λυκοπένιο που υπάρχει στη ντομάτα μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Σπαράγγια

Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι τα σπαράγγια περιέχουν ένζυμα τα οποία διασπάνε  την αλκοόλη και έτσι μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είναι η ημικρανία, η ναυτία και η δυσπεψία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν την επόμενη μέρα φτιάξετε ένα smoothie που να περιέχει σπαράγγια ή ακόμα και αν τα φάτε αυτούσια, θα βοηθήσετε ώστε να φύγουν οι τοξίνες από το σώμα σας.

Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι μπορεί να δράσει ανακουφιστικά ιδιαίτερα σε σχέση με το αίσθημα της ναυτίας και επίσης, μπορεί να καταπραΰνει το στομάχι. Στύψτε ένα λεμόνι και πιείτε το μαζί με ένα ποτήρι νερό, θα ανακουφιστείτε και παράλληλα θα ενυδατωθείτε. Στην ύφεση των συμπτωμάτων μπορεί να συμβάλει και το γάλα, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σε συνδυασμό με φρούτα, όπως είναι η μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο.

Καφές

Η δράση του καφέ είναι αμφιλεγόμενη όσο αφορά την ανακούφιση των συμπτωμάτων από το αλκοόλ. Παρόλα αυτά πολλά θύματα του hangover αναφέρουν ότι όταν πίνουν καφέ, νιώθουν πολύ καλύτερα και ανακουφίζονται από τον πονοκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες του hangover, αν πίνετε αλκοόλ με σύνεση. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι και να έχετε πάντα δίπλα σας ένα γεμάτο ποτήρι νερό.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.