WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 διατροφικές συνήθειες που μας γερνάνε


20 Ιουνίου 2016

HNCK8963.jpg

Ο χρόνος δεν κάνει διακρίσεις, με αποτέλεσμα όσο περνάνε τα χρόνια το δέρμα μας να χάνει την ελαστικότητα και τη λάμψη του. Ωστόσο, κάποιες διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Μη ξεχνάτε ότι τα σημάδια της γήρανσης δεν είναι μόνο οι ρυτίδες, αλλά συνεπάγονται και άλλα προβλήματα όπως η εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, η μείωση της φυσικής αντοχής, η απώλεια μνήμης και άλλα. Αν θέλετε λοιπόν να καθυστερήσετε το πέρασμα των χρόνων, εκτός από τις αντιγηραντικές κρέμες, καλό είναι να προσέχετε τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες.

  1.  Προσέξτε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Δυστυχώς η πλειονότητα της διατροφής μας αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να παίρνουμε κιλά. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα γλυκά, στα πατατάκια, στα κέικ, στα μπισκότα, στο άσπρο αλεύρι. Όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα από επεξεργασμένους υδατάνθρακες ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα μετά να πεινάμε πιο γρήγορα. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και για  υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, αλλά καλό είναι να προτιμάτε τους σύνθετους και να τους καταναλώνετε μαζί με πρωτεΐνη και υγιή λίπη.

  1. Προσέξτε τα υδρογονωμένα λιπαρά

Τα υδρογονωμένα λιπαρά ή trans είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία των φυτικών ελαίων στη βιομηχανία. Τα trans λιπαρά οξέα είναι τα πιο ανθυγιεινά λίπη, καθώς ανεβάζουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη), αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικά μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά είναι τα έτοιμα κέικ, μπισκότα, κράκερ και τα τηγανισμένα όπως τα πατατάκια. Προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που να περιέχουν υγιή λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο.

  1. Προσέξετε τι βάζετε στο πιάτο σας

Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε πάντα στη διατροφή σας, πολύχρωμα τρόφιμα όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο.

  1. Προσέξτε την κατανάλωση οινοπνεύματος

Το αλκοόλ αυξάνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ποσότητα που συστήνεται είναι 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες. Ως 1 ποτό ορίζεται 1 ποτήρι κρασί (150 ml), 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) ή 1 δόση αποστάγματος (45 ml).

  1. Απαλλαγείτε από το πρόχειρο φαγητό

Ο σύγχρονος και γρήγορος τρόπος ζωής μας έχει ωθήσει προς το junk food. Όμως αυτή η συνήθεια είναι πολύ επιβαρυντική για την υγεία, δεδομένου ότι επιβραδύνει τον μεταβολισμό, οδηγεί στην παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και γενικά μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να ζήσετε πολλά χρόνια και να νιώθετε νέες, είναι καιρός να καθαρίσετε το ντουλάπι σας και να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.