WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίζατε ότι 3 φέτες ψωμί μπορούν να σας σώσουν τη ζωή;


19 Ιουνίου 2016

Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν κατηγορηθεί ότι παχαίνει, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να το αποφεύγουν. Ωστόσο μια μελέτη  ήρθε για να αποκαταστήσει τη φήμη του, διαπιστώνοντας ότι όσοι καταναλώνουν 3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης την ημέρα ζούνε περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, ώστε να έχουμε μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Αν και μερικά προϊόντα ολικής έχουν ζάχαρη και αλάτι, ωστόσο η ποσότητα είναι πολύ μικρή σε σχέση με το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση 16 γραμμαρίων τροφίμων ολικής άλεσης μειώνει κατά 9 τοις εκατό τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και κατά 5 τοις εκατό την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο. Τα 16 γραμμάρια ισοδυναμούν με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, ένα μπολ μούσλι ή κουάκερ. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 3 φέτες ψωμί ολικής καθημερινά μειώνουν κατά 25% την πιθανότητα να πεθάνουμε από καρδιά. Οι ερευνητές συνεχίζουν λέγοντας ότι πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις μερίδες τρόφιμα ολικής την ημέρα. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού δεν έχει εντάξει κανένα τρόφιμο ολικής άλεσης στη διατροφή του.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων δεν επιτρέπουν την επαρκή πρόσληψη τροφίμων ολικής. Με αποτέλεσμα όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Από την άλλη μεριά τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως το ψωμί και η βρώμη, προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, ευνοώντας την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στην απώλεια βάρους και μειώνοντας την εμφάνιση πολλών παθήσεων. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σκεφτείτε να φάτε μια φέτα ψωμί….φάτε τρεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.