WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε από τι κινδυνεύετε αν κοιμάστε πολλές ώρες


8 Σεπτεμβρίου 2016

Kyra10.jpg

Οι γιατροί συμφωνούν: Η ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Όχι μόνο μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων, όπως του διαβήτη και της παχυσαρκίας.  Όμως όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στον ύπνο πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Τα άτομα που κοιμούνται περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα παρουσιάζουν χειρότερο προφίλ υγείας σε σχέση με εκείνα που κοιμούνται 7 με 8 ώρες. Οι πολλές ώρες ύπνου, όπως και οι λίγες έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας.  Εδώ είναι κάποιοι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσετε αν κοιμάστε πολλές ώρες.

  1. Είστε σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ήδη η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις Η.Π.Α και οι πιθανότητες αυξάνονται σε όσους κοιμούνται περισσότερο από οχτώ ώρες την ημέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες, γεγονός που μας καθιστά σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιαγγειακά προβλήματα.

  1. Κινδυνεύετε να πάρετε παραπανίσια κιλά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αν δεν κοιμόμασταν πολλές ώρες είχαμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουμε κιλά, όμως υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της περίσσειας του ύπνου και της παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι κοιμούνται πολλές ώρες, τείνουν να περνάνε και μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι και να ασκούνται λιγότερο.

  1. Μπορεί να αναπτύξετε διαβήτη

Όταν κοιμάστε πάνω από 9 ώρες την ημέρα μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, όπως φυσικά και στην αντίθετη περίπτωση –αν κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες-. Η υψηλή γλυκόζη στο αίμα δεν σας φέρνει όνειρα γλυκά, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

  1. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Κι όμως δεν σημαίνει ότι αν κοιμάστε πολλές ώρες θα ξυπνήσετε το πρωί με καθαρό μυαλό. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, όσοι κοιμούνται πάνω από 10 ώρες δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

  1. Είστε σε κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ακούγεται τρομακτικό αλλά είναι αληθινό: Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται πολλές ώρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο, αλλά πιθανότατα αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονής.

  1. Μειώνεται η διάθεση σας

Είναι γεγονός ότι η κατάθλιψη και ο ύπνος πάνε χέρι χέρι, αλλά δεν σημαίνει ότι αν κοιμάστε πολλές ώρες αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατάθλιψης. Παρόλα αυτά οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να μειώσουν προσωρινά τη διάθεση σας και με το που ξυπνήσετε να νιώθετε μια υποτονικότητα, αντί να έχετε ενέργεια και ευεξία.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική διάρκεια ύπνου; Οι ειδικοί συνιστούν 7 με 8 ώρες την ημέρα. Αν ξεπερνάμε τις 9 ώρες τότε θεωρείται υπερβολή. Είναι επίσης σημαντικό να καλύπτουμε αυτές τις ώρες καθημερινά, διότι δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε την έλλειψη αναπληρώνοντας το χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα. Και όνειρα γλυκά...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.