Γνωρίζετε ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος;

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η ζωή μας κατακλύζεται από αριθμούς: ηλικία, γενέθλια, αριθμός τηλεφώνου, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, λογαριασμοί και φυσικά τα κιλά. Τα νούμερα που δείχνει η ζυγαριά μας, παραμονεύουν στο κεφάλι μας όσα χρόνια και αν περάσουν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει αμέτρητες ώρες στέρησης και πείνας με σκοπό να πετύχουν το ιδανικό τους βάρος. Και πολλές φορές αντιλαμβάνονται ότι τελικά είναι ένας μάταιος κόπος, αφού όσο και να προσπαθούν δεν φτάνουν στο στόχο τους. Τελικά υπάρχει ιδανικό βάρος;  Και ποιο είναι το σωστό βάρος για τον καθένα;

Τα ιδανικά κιλά είναι αυτά που διατηρεί το σώμα μας χωρίς πολλή προσπάθεια. Αν για παράδειγμα έχετε ένα υγιές βάρος και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας ζυγίζετε 67 κιλά, αλλά εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να ζυγίζετε 65 κιλά, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το σωστό. Γιατί ακόμα και αν καταφέρετε τα φτάσετε στα 65, μετά από λίγο καιρό ο οργανισμός σας θα ξαναγυρίσει στα 67 κιλά, που συντηρεί εδώ και χρόνια. Το σύνηθες βάρος είναι αυτό που το σώμα τείνει να επιστρέφει, ακόμα και αν προσπαθείτε για το αντίθετο.

Οι περισσότεροι αγωνίζονται να είναι 10 κιλά κάτω από το ύψος τους, αφού πιστεύουν ότι αυτά είναι τα ιδανικά τους κιλά. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού του βάρους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρόλο που είναι ευρέως γνωστός. Για να υπολογίσετε αν έχετε λιγότερα, περισσότερα ή κανονικά κιλά, πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα, το λιπώδη ιστό, τη μυϊκή μάζα και το σωματότυπο σας. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η λέξη ιδανικό βάρος πρέπει να αντικατασταθεί με τον όρο φυσιολογικό βάρος. Εξάλλου τα κιλά είναι απλά αριθμοί, αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση της υγείας και το πώς νιώθετε εσείς με το σώμα σας. Είναι παράλογο να πιστεύετε ότι στα 40 σας θα φοράτε το ίδιο στενό τζιν που είχατε στα 20. Το σώμα αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και ο μεταβολισμός αρχίζει να μειώνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Καταρχάς σταματήστε να έχετε εμμονή με τον όρο «ιδανικό βάρος» και εστιάστε στην ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας και στην ισορροπημένη διατροφή. Αν καταφέρετε να συνδυάσετε αυτά τα δυο τότε θα πετύχετε τη διατήρηση της ευεξίας και ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ακόμα και είστε πολύ μακριά από το φυσιολογικό βάρος, πρέπει να θέτετε εφικτούς στόχους αδυνατίσματος και να μην καταφεύγετε σε αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών. Σκοπός είναι να έχουμε ένα υγιές βάρος ακόμα και αν απέχουμε από τα σώματα που βλέπουμε στις διαφημίσεις των περιοδικών. Αγαπήστε το σώμα σας για να σας αγαπήσει και εκείνο.