WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σταμάτησα να πίνω καφέ για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


5 Οκτωβρίου 2016

Για πολλούς, έτσι και για εμένα, τα πρωινά είναι συνδεδεμένα με μια κούπα καφέ. Δεν μπορούσα και ακόμα δεν μπορώ, να φανταστώ την ημέρα μου χωρίς να πιω δυο φλιτζάνια καφέ. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά για το λατρεμένο καφέ, έχω ακούσει ανθρώπους που τον σταμάτησαν και άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα και να μην πίνω καφέ για ένα μήνα. Δείτε τι μου συνέβη.

Πρώτη εβδομάδα χωρίς καφέ

Δεν ξέρω αν έχετε μείνει πολλές ώρες χωρίς καφέ, γιατί μέχρι να κάνω το πείραμα δεν τον είχα αποχωριστεί ποτέ. Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα, κυρίως τις πρώτες ημέρες. Τα συμπτώματα έλλειψης καφεΐνης ήταν ορατά και περιελάμβαναν πονοκεφάλους, κόπωση και εναλλαγές στη διάθεση. Όλα μου φαινόντουσαν φρικτά και φυσικά μου έλειπε ο αγαπημένος μου καφές. Έπινα τσάι, νερό με λεμόνι και ο,τι άλλο αφέψημα βάλει το μυαλό σας, αλλά κανένα δεν μπορούσε να αντικαταστήσει τον καπουτσίνο μου.

Δεύτερη εβδομάδα χωρίς καφέ

Το θετικό ήταν ότι τη δεύτερη εβδομάδα τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν, αν και δεν έφυγαν τελείως. Όμως μαζί με όλα αυτά προστέθηκε και η πείνα. Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό της όρεξης και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό. Όταν λοιπόν σταμάτησα να πίνω καφέ, διαπίστωσα ότι η όρεξη μου αυξήθηκε, ήθελα να τσιμπολογάω συνέχεια.

Τρίτη εβδομάδα

Όσοι αναρωτιέστε αν είδα κάποια βελτίωση στον ύπνο μου, η αλήθεια είναι ότι δεν διαπίστωσα καμία αλλαγή. Είναι γεγονός ότι η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, με αποτέλεσμα πολλοί να ξυπνάνε κουρασμένοι και μετά να αναζητάνε περισσότερη καφεΐνη, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση μου. Προφανώς το σώμα μου έχει προσαρμοστεί στην καφεΐνη και έτσι δεν επηρεάζει τις ώρες που κοιμάμαι.

Τέταρτη εβδομάδα

Όπως είναι γνωστό η καφεΐνη είναι διεγερτική, που σημαίνει ότι αυξάνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Προκαλεί απελευθέρωση της αδρεναλίνης, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Ένα λοιπόν θετικό που αποκόμισα όταν σταμάτησα να πίνω καφέ ήταν η μείωση του άγχους, ένιωθα πιο ήρεμη και είχα λιγότερο στρες. Αν και κάποιες φορές- μάλλον τις περισσότερες- μια γουλιά καφέ χρειαζόταν για να τονώσει λίγο το νευρικό μου σύστημα.

Όταν το πείραμα τελείωσε ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση που θα έφτιαχνα και πάλι τον αγαπημένο μου καφέ. Δεν τον αλλάζω με τίποτα και ας τον κατακρίνουν πολλοί. Εξάλλου όλο και περισσότερες έρευνες πραγματοποιούνται σχετικά με τα οφέλη του καφέ και τα αποτελέσματα δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, στην προφύλαξη της υγείας της καρδιάς μέχρι και στην προστασία από τον καρκίνο του ήπατος. Τέλος, ο καφές είναι μια από τις βασικές πηγές αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον. Οι υπεύθυνοι βέβαια προτείνουν την κατανάλωση καφέ με μέτρο, συμπληρώνοντας πως αρκούν μια με δυο κούπες την ημέρα για να πάρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.