WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να κόψω τη ζάχαρη για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


12 Οκτωβρίου 2016

Η ζάχαρη αποτελεί συχνά σημείο διαφωνίας στο αν πρέπει να είναι μέρος της διατροφής μας ή όχι. Εκτός όμως από τα διάφορα blogs και το ιντερνέτ που εκφράζουν διάφορες απόψεις, ας δούμε και τι υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO): Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Για παράδειγμα σε ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων, η κατανάλωση ζάχαρης αντιστοιχεί σε 50 γραμμάρια ημερησίως. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας επίσης ότι καταναλώνω πολύ περισσότερη ζάχαρη από αυτή που θα έπρεπε, αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα και να την κόψω για ένα μήνα. Δείτε τι μου συνέβη.

Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι σταμάτησα να τρώω τα ελεύθερα σάκχαρα, αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα και όχι τα σάκχαρα που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για προϊόντα χωρίς ζάχαρη και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα αρκετά. Η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Όχι αλήθεια αν αρχίσετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων θα ανακαλύψετε ότι μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, αλλά υπάρχει σχεδόν σε όλες τις τροφές από τα γιαούρτια μέχρι τους ντοματοχυμούς. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πολύ δυσκολεύτηκα να βρω τροφές που να μην περιέχουν ζάχαρη. Έτσι άρχισα να καταναλώνω περισσότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ευτυχώς μου αρέσουν και τα δυο. Ακόμα και όταν είχα μια επιθυμία για κάτι γλυκό έτρωγα ένα φρούτο, όπως μπανάνα, σταφύλια, τα οποία άφηναν μια γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο. Ταυτόχρονα λόγω των φυτικών ινών καθυστερούσαν την πέψη και διατηρούσαν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώθω για αρκετές ώρες χορτάτη.

Αν και πολλές φορές ονειρευόμουν την αγαπημένη μου σοκολάτα, δεν ενέδωσα ούτε μια φορά. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε μέσα σε μια κιόλας εβδομάδα ένιωσα ελαφρύτερη. Ο ενθουσιασμός μου μεγάλωσε όταν ανέβηκα στη ζυγαριά και παρατήρησα ότι σε μόλις 15 μέρες είχα χάσει ένα κιλό. Αυτό μου έδωσε ακόμα μια αφορμή για να συνεχίσω το πείραμα μέχρι το τέλος.

Άρχισα επίσης να σκέφτομαι και άλλες εναλλακτικές λύσεις, εκτός από τα φρούτα, και μια από αυτές ήταν η κανέλα. Βάζοντας περισσότερο από αυτό το μπαχαρικό στη διατροφή μου, μειώθηκε η επιθυμία μου για κάτι γλυκό. Και η εξήγηση είναι απλή: Η κανέλα συμβάλει, όπως και τα φρούτα, στο να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία για γλυκές τροφές. Κάθε πρωί έριχνα ένα κουταλάκι κανέλα στο γιαούρτι μου και κάποιες φορές τη χρησιμοποιούσα και στο μαγειρική. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε.

Ένα ακόμη γεγονός που παρατήρησα κόβοντας τη ζάχαρη, ήταν ότι αύξησα την κατανάλωση των πρωτεϊνών, γιατί με κρατούσαν πλήρης για αρκετές ώρες. Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνω είναι ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις ημερήσιες συστάσεις (0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικούς βάρους), γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα. Επομένως, καλό είναι να μην οδηγούμαστε σε υπερβολές.

Τέλος, αυτό που έμαθα από το συγκεκριμένο πείραμα είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται να εκπαιδευτεί στην αλλαγή. Η απεξάρτηση από τη ζάχαρη δεν είναι εύκολη, θέλει χρόνο και υπομονή. Άλλωστε το φαγητό είναι απόλαυση και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ακραίες διατροφικές επιλογές, αλλά μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πάντα, ακόμα και την αγαπημένη μας σοκολάτα, με μέτρο.

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.