WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι υδατάνθρακες τελικά παχαίνουν; Λύνουμε το μυστήριο


13 Οκτωβρίου 2016

Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για πολλά και κυρίως για την αύξηση βάρους. Είναι το κόκκινο πανί και οι περισσότεροι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τους αποφύγετε. Όμως πόσο καλά γνωρίζετε τους υδατάνθρακες; Και κατά πόσο τους χρησιμοποιείτε με το σωστό τρόπο; Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα σας λυθούν όλες τις απορίες σχετικά.

  • Οι υδατάνθρακες είναι «καλοί» ή «κακοί»;

Δεν είναι ούτε «καλοί» ούτε «κακοί». Η καλύτερη ονομασία για τους υδατάνθρακες είναι η επεξεργασμένοι ή απλοί και η μη επεξεργασμένο ή σύνθετοι. Ο διαχωρισμός οφείλεται στον τρόπο που τους επεξεργάζεται το σώμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που πρέπει να καταναλώνουμε γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Συνεπώς διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά και μας βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στη ζάχαρη και στα γλυκά γενικότερα και είναι καλύτερα να τους καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ξαναπέφτουν αμέσως, με αποτέλεσμα να πεινάμε πολύ γρήγορα.

  • Αν δεν τρώμε υδατάνθρακες θα χάσουμε γρήγορα βάρος;

Καταρχάς οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα μας, αφού αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τις λειτουργίες του οργανισμού. Όταν δεν παίρνουμε αρκετούς από τη διατροφή, αναγκαζόμαστε να κάψουμε το γλυκογόνο των μυών και η διαφορά βάρους που ενδεχομένως παρατηρούμε στην αρχή μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, οφείλεται στην αποβολή νερού που περιέχεται στο γλυκογόνο. Αν όμως θέλουμε να χάσουμε κιλά, τότε πρέπει να χάνουμε λίπος και όχι γλυκογόνο και νερό. Συνεπώς αν αποβάλουμε από τη διατροφή μας τους υδατάνθρακες, το βάρος που θα χάσουμε δεν είναι πραγματικό και δεν χάνεται από εκεί που πρέπει.

  • Ποιο είναι το ποσοστό των υδατανθράκων θα πρέπει να τρώμε αν κάνουμε ένα δραστήριο τρόπο ζωής;

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 50-60% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Για να μην πεινάτε γρήγορα μετά από ένα γεύμα, πρέπει να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, γιατί ο σωστός συνδυασμός κρατάει τα επίπεδα ενέργειας και σακχάρου σταθερά και νιώθετε πλήρεις για πολλές ώρες. Βάλτε στο πιάτο σας σύνθετους υδατάνθρακες μαζί με άπαχη πρωτεΐνη και υψηλής ποιότητας λιπαρά.

  • Πρέπει να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες μετά την άσκηση;

Πόσοι από εσάς δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες μετά την επίσκεψη σας στο γυμναστήριο, από φόβο ότι θα πάρετε κιλά; Είμαι σίγουρη ότι είστε αρκετοί και ότι κάνετε λάθος. Η πρόσληψη υδατανθράκων μετά την προπόνηση βοηθάει στην αναγέννηση των μυών και όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα τόσο υψηλότερος είναι και ο μεταβολισμός.

Τελικό συμπέρασμα: Όταν οι υδατάνθρακες περιορίζονται μειώνεται και η ποιότητα της διατροφής. Χωρίς φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης απουσιάζουν από τη διατροφή σας πολλές βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι πολύτιμες φυτικές ίνες. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων συνεισφέρει στην απώλεια κιλών ή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.