WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικά tips για την εμμηνόπαυση


27 Οκτωβρίου 2016

large-118877.jpg

Ενώ μερικές γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και είναι πολύ χαλαρές, οι περισσότερες βιώνουν συμπτώματα που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Και το χειρότερο είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν σταματήσει η περίοδος σας. Εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, εναλλαγές στη διάθεση, μειωμένη λίμπιντο είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η μείωση των οιστρογόνων που συμβαίνει τη συγκεκριμένη περίοδο, φέρνει πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα σας όσο και στη διάθεση σας. Υπάρχει λύση για όλα αυτά που συμβαίνουν; Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης τίποτα δεν τελειώνει, αντ αυτού η γυναίκα συνεχίζει να είναι όμορφη και γεμάτη ενέργεια, αρκεί να βοηθήσει λίγο τον εαυτό της. Ένα από τα αυτά που μπορείτε να κάνετε κατά την εμμηνόπαυση είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές.

Οι τροφές που βοηθάνε στην αντι-γήρανση είναι οι παρακάτω.

  • Παντζάρι

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες C και Β9, σε φυτικές ίνες και κάλιο συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα παντζάρια μπορούν επίσης να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και να συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

  • Ραπανάκια

Τα ραπανάκια περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου που ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχουμε ένα νεανικό δέρμα και υγιή μαλλιά και νύχια, κυρίως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

  • Φασόλια, λιναρόσπορος, σουσάμι, μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο

Οι παραπάνω τροφές είναι πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα.

  • Μούρα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, τα μούρα βοηθάνε στην καταπολέμηση της απώλειας μνήμης και της αδυναμίας συγκέντρωσης.

  • Γαλακτοκομικά, αμύγδαλα, μπρόκολο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Οι παραπάνω τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο είναι πολύτιμο στην εμμηνόπαυση λόγω της απώλειας οστικής πυκνότητας, μία ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή που παρατηρείται τη συγκεκριμένη περίοδο. Απαραίτητη βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνη D, την οποία συνθέτουμε κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, το μουρουνέλαιο, το αυγό, και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και όχι μόνο, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση της ζάχαρης και γενικά των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε γλυκά, εκτός ότι θα πάρετε κιλά, θα προκαλέσετε και πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα σας, λόγω της γλυκοζυλίωσης που συμβαίνει στον οργανισμό. Τι είναι η γλυκοζυλίωση; Είναι ένα βιοχημικό φαινόμενο, που δημιουργείται όταν η περίσσεια γλυκόζης του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες του οργανισμού (αιμοσφαιρινή, κολλαγονο κ.α.), με αποτέλεσμα να σχηματίζονται νέα επιβλαβή μόρια τα ΑGEs. Με τη σειρά τους, τα AGEs σχηματίζουν μοριακούς δεσμούς με βλαβερές συνέπειες για το δέρμα. Προσκολλώνται στον ιστό του κολλαγόνου και της ελαστίνης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφριγηλότατα και την ελαστικότητα του δέρματος, και τον αποδυναμώνουν κάνοντάς τον άκαμπτο.

Μείνετε επίσης μακριά από τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο πλήρες γάλα, το βούτυρο, τα κρέατα, τα τυριά κ.α. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τη χοληστερίνη και έτσι αυξάνεται  κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παρόλο που η εμμηνόπαυση δεν είναι μια τόσο εύκολη περίοδος σωματικά και ψυχολογικά, πρέπει να τη βλέπετε σαν μια νέα περίοδος της ζωής σας χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και το άγχος δημιουργίας οικογένειας. Τέλος, να θυμάστε ότι τα δύσκολα συμπτώματα σταδιακά βελτιώνονται, αρκεί να είστε προετοιμασμένες και να έχετε θετική ενέργεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.