WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να κάνω διαλείπουσα νηστεία για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


19 Οκτωβρίου 2016

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είμαι ο άνθρωπος που ξεχνάει να φάει. Το φαγητό είναι η κινητήρια δύναμη. Σε γενικές γραμμές ακολουθώ μια ισορροπημένη διατροφή κάνοντας φυσικά που και που τις ατασθαλίες μου. Επίσης είμαι εναντίον των ακραίων διατροφικών σχημάτων που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες μελέτες για τη διαλείπουσα νηστεία και κατά πόσο είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους αλλά και στα οφέλη που μπορεί να αποδώσει. Αν και ακόμα η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν ότι όσοι ακολούθησαν τη διαλείπουσα νηστεία έχασαν κιλά και μπόρεσαν να διατηρήσουν αυτή την απώλεια.

Επίσης, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα μπόρεσε και απέκρουσε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο η έρευνα είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδια για να βγάλουμε έγκυρα συμπεράσματα.

Μελετώντας όλα αυτά τα επιστημονικά άρθρα αποφάσισα να δοκιμάσω τη διαλείπουσα νηστεία για ένα μήνα. Δείτε τη μου συνέβη.

Καταρχάς να σας εξηγήσω τι είναι η διαλείπουσα νηστεία: Γι πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορείτε να φάτε κανονικά και δεν ανησυχείτε για τον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρώτε υπερβολικά. Αλλά μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε σε λογικά πλαίσια και με μέτρο. Τις άλλες δυο μέρες πρέπει να μειώσετε την πρόληψη θερμίδων σας στο ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας. Αυτό είναι περίπου 500 με 600 θερμίδες την ημέρα.

Αποφάσισα να ξεκινήσω την πρώτη μου μέρα καταναλώνοντας μόνο 500 θερμίδες που ισοδυναμούν περίπου με 3 μικρά φρούτα, ένα ποτήρι γάλα, ένα τοστ με τυρί και μια σαλάτα. Μέχρι να φτάσει το βράδυ ένιωθα ότι τα κατάφερνα πολύ καλά, όταν όμως μπήκα σπίτι και χαλάρωσα το μυαλό μου έτρεχε συνέχεια στο φαγητό. Είχα έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μου όπως: «Μήπως να πάω στο ψυγείο να φάω ένα κομμάτι από τη χθεσινή σπανακόπιτα; Τελικά πεινάω ή μάλλον πεινάω πολύ» Ο εσωτερικός διάλογος συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, όμως δεν ενέδωσα στους πειρασμούς.

Συμπέρασμα: Ίσως η απότομη διακοπή κάποιων τροφίμων, έστω και για μια ημέρα, να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για κάποιους τουλάχιστον. Σίγουρα η νηστεία δεν είναι για όλους τους ανθρώπους.

Πρέπει να ομολογήσω ότι τη δεύτερη μέρα της διαλείπουσας νηστείας δεν δυσκολεύτηκα τόσο πολύ. Ίσως με βοήθησε ότι έπινα πολλά ροφήματα, πράσινο τσάι για την ακρίβεια, και έτσι με κράτησε χορτάτη. Έτσι πέρασα την ημέρα μου πίνοντας νερό και τσάι, μέχρι να φτάσει το μεσημέρι για να φάω κάτι. Η αλήθεια είναι ότι με τον καιρό συνήθισα να έχω στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα δυο μόνο ημέρες με πολύ λίγες θερμίδες. Βέβαια δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ακολουθήσω τη συγκεκριμένη διατροφή για πολύ καιρό, νομίζω ένας μήνας ήταν αρκετός.

Και ο στόχος επετεύχθη. Και τη διαλείπουσα νηστεία κατάφερα να ακολουθήσω για ένα μην και έχασα κιλά. Δεν θα σας αποκαλύψω το νούμερο που έχασα, καθώς αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Τελικά να κάνουμε ή όχι διαλείπουσα νηστεία;

Οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα μια τέτοια δίαιτας είναι σε εμβρυικό στάδιο, ωστόσο φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο τους ερευνητές. Αν θέλετε να ακολουθήστε τη διαλείπουσα νηστεία, πρέπει να το κάνετε υπό την επίβλεψη ενός διατροφολόγου και όχι μόνοι σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως πρόκειται για μια διατροφική συνήθεια που δεν μπορείτε να την ακολουθήσετε εφ όρου ζωής και φυσικά δεν πρέπει να έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας για να την εφαρμόσετε.

Τέλος, θέλω να αναφέρω πως δεν υπάρχει λόγος να είμαστε δογματικοί, γιατί ενδεχομένως υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που βρίσκει τη διαλείπουσα νηστεία πολύ βολική. Με απλά λόγια η εξατομίκευση είναι το κλειδί. Ο κάθε άνθρωπος έχει την επιλογή να ακολουθεί τον τρόπο ζωής που είναι καλός για εκείνον, αρκεί πάντα να συμβουλεύεται το γιατρό του ή το διαιτολόγο του.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.