WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές απώλειας βάρους για γυναίκες άνω των 40


4MOMS

22 Οκτωβρίου 2016

womenover40.jpg

Είστε γυναίκα και έχετε φτάσει στην ηλικία των 40. Οι πιθανότητες να νιώθετε ότι τα κιλά συσσωρεύονται και η απώλεια βάρους  γίνεται όλο και πιο δύσκολη, είναι πολύ μεγάλες. Οι ορμονικές αλλαγές και η μείωση της μυϊκής μάζας μπορούν να αλλάξουν το σώμα σας καθώς φτάνετε στα 40. Το αποτέλεσμα; Τα κιλά αρχίζουν να αυξάνονται και ξαφνικά μια μέρα διαπιστώνετε ότι δεν χωράτε στο αγαπημένο σας παντελόνι. Τι να κάνετε; Καταρχάς μη σας πιάνει πανικός και φυσικά μην καταφύγετε σε κάποια ανορθόδοξη δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια, γιατί θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα μπορέσετε να χάσετε τα περιττά κιλά.

  • Βάλτε προτεραιότητες και μειώστε το άγχος

Σταματήστε να έχετε άγχος για πράγματα που δεν αξίζουν. Το στρες επιβραδύνει το μεταβολισμό και δυσκολεύει την απώλεια βάρους. Όταν βρίσκεστε στη δεκαετία των 40 πρέπει να δώσετε έμφαση στην ποιότητα της διατροφής. Εντάξτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά και προτιμήστε τα καλά λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια. Θυμηθείτε το φαγητό δεν είναι εχθρός. Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά.

  • Δημιουργήστε έλλειμμα

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα 40 δεν μπορείτε να χάσετε τα κιλά με την ίδια ευκολία όπως όταν ήσασταν 20. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπομονή και να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, που σημαίνει ότι πρέπει αν καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Η δημιουργία αυτού του ελλείμματος δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση στη δεκαετία των 40, γιατί ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται. Για να δείτε αποτελέσματα πρέπει να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα και να τρώτε λιγότερο από ο,τι τα προηγούμενα χρόνια.

  • Αυξήστε τις φυτικές ίνες

Οι περισσότερες γυναίκες που είναι κοντά στα 40 παραπονιούνται ότι έχουν πρησμένη κοιλιά. Αν και οι λόγοι δεν είναι σαφείς, πιθανολογείται ότι ο βασικός ένοχος είναι οι ορμόνες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα είναι να μειώσετε το αλάτι και να αυξήσετε την κατανάλωση των δημητριακών ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με το νερό βοηθάνε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν το φούσκωμα. Επίσης, αν διαπιστώσετε ότι κάποιες τροφές σας πρήζουν καλό είναι να τις αποφεύγετε.

  • Μην φοβάστε να τρώτε λιπαρά

Το λίπος είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ορμονών, ειδικά όταν φτάνουμε την ηλικία των 40. Το λίπος βοηθάει να νιώθετε χορτάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρέχει τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέγετε τα καλά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και να αποφεύγετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

  • Κάντε έναν ορμονικό έλεγχο

Καθώς πλησιάζετε τη δεκαετία των 40 και των 50 οι ορμόνες σας αρχίζουν να αλλάζουν και αυτό μπορεί να επηρεάσει το βάρος μέχρι και τη διάθεση σας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, ξαφνική αύξηση του βάρους, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα ορμονικό check-up στο γιατρό σας.

Τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάστε όσο πλησιάζετε τα 40 δεν μπορείτε να χάσετε βάρος, όπως όταν ήσασταν 25. Όσες περιμένετε να χάνετε τα κιλά με τον ίδιο ρυθμό που τα χάνετε στα 20 ή στα 30 σας, θα απογοητευτείτε. Βάλτε εφικτούς στόχους και να έχετε υπομονή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.