WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 λόγοι που πρήζονται τα πόδια σας


6 Νοεμβρίου 2016

stocksnap-yyq3xbydap.jpg

Σίγουρα σας έχει τύχει να προσπαθείτε να φορέσετε τα αγαπημένα σας ψηλοτάκουνα και να μην μπαίνουν με τίποτα. Αλλά και αν τελικά τα καταφέρετε, διαπιστώνετε ότι σας είναι στενά. Τι συμβαίνει; Γιατί ξαφνικά τα πόδια πρήστηκαν; Τα καλά νέα είναι ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Δείτε τους πιο βασικούς λόγους που τα πόδια σας είναι πρησμένα.

  1. Ήσασταν όρθιες όλη μέρα

Αν είχατε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα όλη την ημέρα που σας ανάγκαζε να ήσαστε όρθιες, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα οίδημα στα κάτω άκρα. Για να αποφύγετε το πρήξιμο, προσπαθήστε να μην είστε όρθιες για πολλές ώρες. Τα καλά νέα είναι ότι όταν πέσετε για ύπνο τα πόδια σας θα ξεπρηστούν.

  1. Κάνετε καθιστική ζωή

Μπορεί η ορθοστασία να οδηγεί σε πρησμένα πόδια, όμως το ίδιο συμβαίνει και με την καθιστική ζωή. Η χαμηλή κινητικότητα εμποδίζει την κανονική ροή του αίματος, οδηγώντας σε διόγκωση στα πόδια. Αν η δουλειά σας είναι όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή, τότε να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάτε.

  1. Τα παπούτσια σας είναι πολύ σφιχτά

Αν τα παπούτσια που φοράτε πιέζουν τα δάχτυλα  ή τον αστράγαλο σας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταλέξετε με πρησμένα πόδια. Αν διαπιστώσετε ότι ο ένοχος είναι τα παπούτσια σας, τότε αγοράστε ένα καλό ζευγάρι που να απορροφά τους καρδασμούς.

  1. Έχετε πάρει βάρος

Τα επιπλέον κιλά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια σας λόγω του επιπλέον βάρους που έχουν. Τι μπορείτε να κάνετε; Το μόνο που θα σας βοηθήσει είναι να χάσετε κιλά. Πρησμένα πόδια μπορεί να έχετε και κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, γιατί το σώμα σας παράγει περισσότερο αίμα και υγρά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει το μέγεθος στα πόδια σας.  Τι μπορείτε να κάνετε; Να φοράτε άνετα παπούτσια ώστε να μην πιέζουν τα πόδια σας.

  1. Έχετε διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος

Αν και τα δυο σας πόδια είναι πρησμένα και δεν ισχύει κανένας από τους παραπάνω λόγους, τότε θα μπορούσατε να έχετε μια διαταραχή στην κυκλοφορία, όπως φλεβίτιδα  ή  φλεβική ανεπάρκεια –οι φλέβες σας δεν φέρνουν το αίμα πίσω στην καρδιά σας. Σε κάθε περίπτωση κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

  1. Έχετε κάποια λοίμωξη

Μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη στο πόδι σας, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ των δακτύλων σας, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα εξάνθημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Δείτε το γιατρό σας, ο οποίος πιθανότατα θα συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για τη μόλυνση, το οποίο θα ανακουφίσει το πρήξιμο

  1. Ακολουθείτε μια φαρμακευτική αγωγή

Μερικά φάρμακα όπως η κορτιζόνη, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιφλεγμονώδη μπορεί αν να επηρεάσουν τα υγρά του σώματος και να οδηγήσουν σε πρήξιμο των κάτω άκρων. Αναφέρετε το πρόβλημα σας στο γιατρό, μήπως σας αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

  1. Καταναλώνετε πολύ αλάτι

Το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακρατήσεις και αυτές με τη σειρά σε πρήξιμο γενικά στο σώμα σας και πιο ειδικά στα πόδια σας. Τι να κάνετε; Μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων ώστε να μην περιέχουν νάτριο.

      9. Περιμένετε να αδιαθετήσετε

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των ποδιών, γιατί επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών. Αυτές οι διακυμάνσεις δημιουργούν πόνο στο στήθος και πρήξιμο στην κοιλια και στα πόδια. Τι να κάνετε; Υπομονή, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι λιγότερο ή περισσότερο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.