WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε να δώσετε στο παιδί σας μια διατροφή χωρίς γλουτένη


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Δεκεμβρίου 2016

fdec9aa58a3249069133f4000f358668.jpg

Παρόλα αυτά οι φήμες ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη θα αυξήσει την ενέργεια, θα θεραπεύσει πεπτικά προβλήματα μέχρι και ότι θα βελτιώσει συμπτώματα αυτισμού στα παιδιά, καλά κρατούν. Είναι λοιπόν λογικό με τόση διαφημιστική εκστρατεία να αναρωτιέστε αν το παιδί σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι και βοηθάει να έχουν οι τροφές καλύτερη γεύση και υφή. Για τα περισσότερα παιδιά η γλουτένη είναι εντελώς ακίνδυνη, εκτός αν έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη ή με ευαισθησία στη γλουτένη. Όταν ένα παιδί πάσχει από κοιλιοκάκη και καταναλώσει έστω και μια μικρή ποσότητα γλουτένης, μετά θα εμφανίσει εντερικά προβλήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην απορροφούνται πολλά θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Επίσης, αν δεν παρθούν μέτρα για τη μείωση των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως αναιμία, οστεοπαινία και νευρολογικές διαταραχές.

Εάν το παιδί σας έχει όντως κοιλικάκη, η μόνη θεραπεία είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη. Όμως, πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι και προσεκτικοί γιατί η συγκεκριμένη διατροφή είναι εξαιρετικά περιοριστική, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για ένα παιδί να την ακολουθήσει. Από την άλλη μεριά αν το παιδί κατορθώσει να υιοθετήσει μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης έχει παρατηρηθεί επιστροφή της ανάπτυξης σε φυσιολογικά επίπεδα και σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη, ώστε να μη του δίνετε χωρίς λόγο μια διατροφή χωρίς γλουτένη, γιατί θα χάσει θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του. Εφόσον διαπιστώσετε μετά από τις κατάλληλες εξετάσεις ότι το μικρό σας πάσχει από κοιλιοκάκη, συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο ώστε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής που θα εξασφαλίζει όλες τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες,  τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπτυχθεί και να παραμείνει υγιής.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.