WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 κανόνες διατροφής για το χειμώνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Δεκεμβρίου 2016

pexels-photo-189260.jpeg

Κανόνας # 1: Καταναλώστε ψάρια για τη βιταμίνη D.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε πιο εύκολα να πάρετε βιταμίνη D από τον ήλιο, σε σχέση με το χειμώνα. Μερικά όμως ψάρια όπως ο σολομός μπορείτε να πάρετε αυτή τη βιταμίνη και όχι μόνο, αφού είναι πλούσιος και σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Εκτός από σολομό μπορείτε να τρώτε ένα μπολ δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Κανόνας # 2: Φάτε το ουράνιο τόξο.

Ποιο είναι το νούμερο ένα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;  Είναι να καταναλώνετε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το μπρόκολο, οι ντομάτες, οι πολύχρωμες πιπεριές. Φτιάξτε για πρωινό smoothie με πολύχρωμα λαχανικά.

Κανόνας # 3: Καταναλώστε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C είναι ο σύμμαχος σας για το χειμώνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη  C δεν εμποδίζει το κρυολόγημα, μειώνει όμως τα συμπτώματα. Μια καλή επιλογή είναι να πίνετε κάθε πρωί νερό με λεμόνι και για μεσημεριανό να τρώτε σαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές.

Κανόνας # 4: Βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας.

Εάν κρατάτε αυξημένο τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο σας, τότε ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.  Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι παίρνουν προβιοτικά έχουν λιγότερες λοιμώξεις και κρυολογήματα σε σχέση με εκείνους που δεν παίρνουν καθόλου προβιοτικά.

Κανόνας # 5: Κρατήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά τότε νιώθετε πιο ήρεμοι και λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος σας. Εστιάστε στους σύνθετους υδατάνθρακες, στην άπαχη πρωτεΐνη και να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα. Βάλτε στη διατροφή σας το πλιγούρι βρώμης που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Κανόνας # 6: Αυξήστε τη σεροτονίνης σας.

Μήπως το χειμώνα νιώθετε μια μελαγχολία; Για να νιώθετε ενέργεια και να έχετε ανεβασμένη διάθεση τότε πρέπει να αυξήσετε τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Καταναλώστε σπανάκι, μαύρα φασόλια, λάχανο και τόφου ώστε να αυξήσετε θετικά συναισθήματα μέσω της αύξησης της σεροτονίνης. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.