WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 σημάδια ότι πρέπει να ελαττώσετε το αλάτι


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Δεκεμβρίου 2016

4-683x1024.jpg

1. Έχουν πρηστεί τα δάχτυλα σας.

Ξυπνάτε το πρωί και ενώ δεν έχετε πάρει κιλά, νιώθετε τα δάχτυλα σας πρησμένα. Τι συμβαίνει; Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι και έχετε πρηστεί λόγω της κατακράτησης υγρών. Το σώμα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, έτσι ώστε όταν παίρνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου, ο οργανισμός αυτομάτως προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερο νερό μπορεί.

2. Έχετε πονοκέφαλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσα στην ημέρα, έχουμε μεγάλες πιθανότητες για πονοκεφάλους σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν αλάτι στο φαγητό τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και τους πονοκεφάλους. Αν λοιπόν νιώθετε ότι το κεφάλι σας πάει να εκραγεί, δοκιμάστε να κόψετε το αλάτι.

3. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε σωστά.

Το αλάτι μπορεί να σας αφυδατώσει. Και όταν είστε αφυδατωμένοι, η ικανότητα σας να σκέφτεστε σωστά αρχίζει και μειώνεται. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι αφυδατωμένες έχουν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ της μνήμης, της συγκέντρωσης και της λογικής.

4. Το στόμα σας είναι ξηρό.

Μήπως νιώθετε σα να έχετε φάει βαμβάκι και θέλετε να πιείτε όλο το νερό που υπάρχει; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτές τις ημέρες το παρακάνατε με την αλατιέρα σας. Για να ισορροπήσετε και πάλι την κατάσταση πρέπει να πιείτε αρκετό νερό και να μειώσετε την κατανάλωση του νατρίου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν παρατηρήσετε ότι το σώμα σας, σας στέλνει τα παραπάνω σημάδια, η λύση συνήθως είναι ίδια: να μειώσετε το νάτριο, όχι όμως μόνο από το μαγείρεμα, αλλά να προσέχετε και τις κρυφές πηγές που υπάρχουν στις τροφές και φυσικά να πίνετε πολύ νερό. Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούσαν λιγότερο από 2.300 mg ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.