WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 λάθη που κάνετε όταν έχετε περίοδο


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιανουαρίου 2017

8 λάθη που κάνετε όταν έχετε περίοδο

Λάθος 1 : Παίρνετε πολλά φάρμακα

Πετάξτε το κουτί με τα φάρμακα. Παρά το γεγονός ότι αν έχετε κράμπες και πονάτε, είναι ανακουφιστικό να παίρνετε παυσίπονα, από την άλλη μεριά μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια ξαφνική καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκη ή αιμορραγία στο στομάχι και το έντερο, και να διαταράξουν ή να καταστρέψουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε κάθε φορά που είστε αδιάθετες. Η αύξηση της πρόληψης μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης Β6 μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, όπως κράμπες, πονοκέφαλοι και τις λιγούρες για φαγητό.

Λάθος 2: Δεν αλλάζετε το ταμπόν αρκετά συχνά

Όταν δεν αλλάζετε συχνά το ταμπόν, δημιουργούνται βακτήρια συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus, ένα βακτήριο που απελευθερώνει μια τοξίνη η οποία προκαλεί το σύνδρομο τοξικού σοκ. Μη ξεχνάτε να αλλάζετε το ταμπόν και να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης.

Λάθος 3: Πλένεστε με λάθος προϊόντα

Μπορεί το ντους κατά τη διάρκεια της περιόδου να είναι ανακουφιστικό και να καλύπτει τις οσμές, όμως πρέπει να είστε προσεχτικές με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Και αυτό γιατί μερικά από αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά εξανθήματα και να διαταράξουν το φυσικό PH του κόλπου. Αν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Λάθος 4: Δεν κοιμάστε αρκετά

Οι κράμπες, οι αλλαγές στη διάθεση και οι πόνοι κατά διάρκεια της περιόδου προκαλούν αϋπνίες. Όμως είναι σημαντικό να κοιμάστε σωστά όταν είστε αδιάθετες, γιατί χωρίς αρκετό ύπνο το σώμα στρεσάρεται και επιδεινώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Λάθος 5: Παράκαμψη της καθημερινής προπόνησης

Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος να απαλλαγείτε από το στρες και από τις τοξίνες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου και να μειώσει τις κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά σωματική δραστηριότητα πέντε ημέρες την εβδομάδα , ακόμα και όταν είμαστε αδιάθετες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή το περπάτημα μπορεί να μειώσουν τους πόνους της περιόδου.

Λάθος 6: Δεν πλένετε συχνά τα χέρια σας

Μπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση έχει η υγιεινή των χεριών με την έμμηνο ρύση, παρόλα αυτά η σχέση τους είναι άμεση. Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε το ταμπόν, καθώς έρχονται σε επαφή με τον κόλπο και είναι επικίνδυνο να κολλήσετε μικρόβια.

Λάθος 7: Δεν τσεκάρετε το χρώμα που έχει το αίμα της περιόδου

Πριν αηδιάσετε πρέπει να μάθετε ότι το χρώμα του αίματος της περιόδου μπορεί να δείξει πολλά για την υγεία σας. Αν για παράδειγμα τις πρώτες μέρες είναι σκούρο κόκκινο, τότε μάλλον έχει μείνει από την προηγούμενη περίοδο, αν όμως είναι κάποιο άλλο χρώμα που το βλέπετε για πρώτη φορά, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. 

Λάθος 8: Χρησιμοποιείτε προϊόντα περιόδου με άρωμα

Η άσχημη μυρωδιά είναι φυσιολογική αφού ο κόλπος σας προσπαθεί να καθαρίσει αποβάλλοντας το περιττό αίμα. Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν και αγοράζετε αρωματισμένα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες, γιατί μπορεί να χειροτερέψετε την κατάσταση. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.