WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιανουαρίου 2017

sick-women-blowing-nose-romantic-care-package.jpg

Για πρωινό επιλέξτε ομελέτα με μανιτάρια. Τα αυγά είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης. Τα μανιτάρια από την πλευρά τους έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, γιατί περιέχουν σελήνιο το οποίο προστατεύει από το κρυολόγημα. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα μανιτάρια συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, οχυρώνοντας έτσι τον οργανισμό από τα βακτήρια.  

Στα ενδιάμεσα γεύματα προτιμήστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και πλούσιο σε προβιοτικά. Τα καλά βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 34%.

Να πίνετε πολλά υγρά. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε μέχρι και 2 λίτρα νερό την ημέρα όταν είστε συναχωμένοι και εφόσον δεν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Τα υγρά βοηθάνε την αποβολή των εκκρίσεων από τη μύτη και το λαιμό και επίσης η σωστή ενυδάτωση συμβάλει στην απομάκρυνση των τοξίνων από τον οργανισμό.

Για μεσημεριανό προτιμήστε κοτόπουλο βραστό με μπρόκολο και πολύχρωμες πιπεριές. Το μπρόκολο και οι πιπεριές είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Αν και είναι μύθος ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, ωστόσο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Το κοτόπουλο παρέχει την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει αντισώματα και να καταπολεμήσει τη γρίπη.

Για βραδινό προτιμήστε μια κοτόσουπα. Κι όμως η μαμά σας κάτι ήξερε που σας έφτιαχνε κοτόσουπα κάθε φορά που αρρωσταίνατε, αφού αυτό το πιάτο ηρεμεί το βήχα και συμβάλει στην αποβολή των εκκρίσεων από τη βουλωμένη μύτη.

Τέλος πείτε ναι στη ξεκούραση. Η σωματική και ψυχική κόπωση είναι φίλοι των ιών. Και επειδή στη σημερινή εποχή περνάμε το κρυολόγημα χωρίς να ξεκουραστούμε, για να μην απουσιάσουμε από τη δουλειά, αποδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να καθυστερεί η ανάρρωση και να επιβαρύνεται η υγεία μας. Είναι σημαντικό να μείνετε σπίτι, να ξεκουραστείτε και να ακολουθήσετε τη συμβουλή των ειδικών. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.