WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτελεσματικές λύσεις για την καούρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιανουαρίου 2017

smoothie-recipes.jpg

Η καούρα συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τον οισοφάγο. Και ενώ το στομάχι έχει μια επένδυση που το προστατεύει από τα οξέα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ένα έντονο κάψιμο. Η ακριβής αίσθηση τα καούρας διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η δυσφορία στο στήθος ακριβώς πίσω από το στέρνο. Και αυτό συμβαίνει όταν χαλαρώνει οι οισοφαγικός σφιγκτήρας και έτσι τα οξέα του στομάχου πηγαίνουν προς τα πάνω. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν καούρα

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μερικά τρόφιμα προκαλούν καούρα και αυτά είναι: η σοκολάτα, τα τηγανητά, ο καφές, το αλκοόλ και η μέντα. Η σοκολάτα και η μέντα χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας έτσι το περιεχόμενο του στομάχου να ρέει προς τον οισοφάγο. Οι τηγανιτές τροφές, καθώς και τα λιπαρά ακόμα και τα υγιή λίπη όπως αυτά που υπάρχουν στο αβοκάντο, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψουμε και υπάρχει κίνδυνος παλινδρόμησης.

Χάστε κιλά

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καούρα, σε σχέση με εκείνους που έχουν ένα υγιές βάρος. Όταν χάσετε κιλά μειώνονται και τα συμπτώματα της καούρας. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο που η απώλεια βάρους βοηθάει τη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά υποθέτουν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται το σπλαχνικό λίπος που πιέζει το στομάχι και συμβάλει στη ροή των οξέων προς τον οισοφάγο. Επίσης, το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της πέψης και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος της παλινδρόμησης.

Να μασάτε τσίχλα

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η τσίχλα μπορεί να καταστείλει την καούρα, πιθανόν επειδή αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου. Αλλά να προσέξετε ώστε η τσίχλα να μην έχει μέντα γιατί θα επιδεινώσει τα συμπτώματα. Εκτός από τσίχλα δοκιμάστε και καραμέλα.

Χαλαρώστε

Το άγχος δεν προκαλεί καούρα, αλλά αυξάνει την ευαισθησία του οισοφάγου και χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας έτσι τη ροή των οξέων προς τα πάνω. Η άσκηση βοηθάει στη μείωση του στρες και στην απώλεια βάρους, παρέχοντας πρόσθετο πλεονέκτημα.

Σηκώστε το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου

Όταν ξαπλώνετε βοηθάτε τα οξέα του στομάχου να πάνε πιο εύκολα προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα. Γι αυτό μια καλή ιδέα είναι  να ξαπλώνετε 3 με  4 ώρες μετά το τελευταίο σας δείπνο και να έχετε το κεφάλι σας λίγο ανυψωμένο, ώστε να εμποδίσετε την ανοδική πορεία του οξέος. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη στάση βοηθάει την πέψη και επιταχύνει την απομάκρυνση των οξέων του στομάχου.

Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology έδειξε ότι οι βαθιές αναπνοές βοήθησαν στη μείωση των συμπτωμάτων της καούρας. Αν και οι μελέτη ήταν μικρή, παρόλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη στρατηγική.

Τρώτε μικρότερα γεύματα

Όταν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού, το στομάχι φουσκώνει και ασκεί πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό το γαστρικό οξύ να ανέβει προς τα πάνω. Η λύση είναι να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και να μασάτε πολλές φορές την τροφή.

Να πίνετε αρκετό νερό

Όταν νιώθετε καύση στο λαιμό ή δυσφορία στο στήθος, αρχίστε να πίνετε νερό. Μελέτη  που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Digestive Diseases and Sciences  διαπίστωσε ότι το νερό μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά όσο αφορά τα συμπτώματα της καούρας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να εξουδετερώσει το PH του γαστρικού οξέος μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Εκτός από τις παραπάνω λύσεις, είναι σημαντικό με το που νιώσετε κάψιμο ή δυσφορία, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.