WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτισμός και δημιουργικότητα: Δείτε πώς συνδέονται μεταξύ τους


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιανουαρίου 2017

ftqgxdqbdp0-artem-kovalev.jpg

Το εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης εκπλήσσει τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή πολλοί συνδέουν τον αυτισμό με άκαμπτο τρόπο σκέψης, περιορισμένα ενδιαφέροντα και λιγότερη χρήση του λόγου. Πώς θα μπορούσε ένα άτομο με αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι δημιουργικό; Η απάντηση έχει να κάνει με το πώς μετράμε τη δημιουργικότητα και η συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί να δώσει μια νέα προσέγγιση.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με αυτισμό δεν παράγουν πολλές αντιδράσεις όταν τους ζητηθεί να δώσουν μια λύση σε ένα πρόβλημα, όμως οι απαντήσεις τους είναι πρωτότυπες και πιο δημιουργικές από τις αναμενόμενες. Θα μπορούσε να ειπωθεί με απλά λόγια, ότι τα άτομα με υψηλά αυτιστικά χαρακτηριστικά έχουν λιγότερη ποσότητα αλλά καλύτερη ποιότητα δημιουργικών ιδεών.

Όταν ο Howard Gardner δημοσίευσε το βιβλίο του Frames of Mind: “The Theory of Multiple Intelligences” το 1983, δίχασε τους εκπαιδευτικούς και τους ψυχολόγους ως προς τον τρόπο που προσεγγίζανε το δείκτη νοημοσύνης. Σήμερα η θεωρία του Gardner για την ύπαρξη πολλαπλής ευφυΐας είναι σημαντική στο χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της μέτρησης του «IQ», που λαμβάνει υπόψη την έφεση του ατόμου σε διαφορετικούς τομείς της έκφρασης της προσωπικότητάς του. Σύμφωνα λοιπόν με τον Gardner ο δείκτης νοημοσύνης δεν αφορά μόνο στη γλωσσική και στη μαθηματική ευφυΐα, αλλά και στη διαπροσωπική, στη μουσική, στη σωματική και άλλες. Με απλά λόγια η νοημοσύνη δεν είναι ενιαία, αλλά αποτελείται από οκτώ διαφορετικές και ανεξάρτητες μονάδες. Και όλοι διαθέτουμε τους οκτώ τύπους, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, έτσι ώστε κάποιους τους αναπτύσσουμε περισσότερο και κάποιους λιγότερο. Ο Gardner μας δίδαξε ότι ένα παιδί δεν χρειάζεται να κερδίσει καλούς βαθμούς στην ανάγνωση και στα μαθηματικά για να είναι έξυπνο ή για να μπορέσει να πετύχει στη ζωή του.Το κάθε άτομο είναι μοναδικό.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, η μελέτη για τη δημιουργικότητα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας παρόμοιας αλλαγής στον τρόπο που μετράμε τη δημιουργικότητα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να συνθέσουν φανταστικές ιστορίες, άλλοι μπορεί να είναι ικανοί να διαμορφώσουν ολόκληρο το σύμπαν μέσα στο μυαλό τους. Έτσι και τα αυτιστικά άτομα είναι ικανά να δώσουν τις πιο σπάνιες και ασυνήθιστες ιδέες, αρκεί να μπορέσουμε να τα προσεγγίσουμε. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.