WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο λόγος που η Καθαρά Δευτέρα είναι μια αργία με πολλά οφέλη


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Φεβρουαρίου 2017

tumblr-inline-nocp85zjxu1rhg4g8-540.jpg

Καλαμάρια: Τα καλαμάρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3, χαλκού, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιωδίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ένα τρόφιμο ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση, την αποθήκευση και τον μεταβολισμό του σιδήρου και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα Β2, που περιέχει, μπορεί να μειώσουν τις ημικρανίες. Απολαύστε το Σαρακοστιανό τραπέζι, τρώγοντας καλαμάρια, αλλά, επιλέξτε τα ψητά αντί τα τηγανητά, για να γλυτώσετε τις περιττές θερμίδες.

Στρείδια: Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα στρείδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυροσίνης, ένα αμινοξύ που βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και ρυθμίζει τα επίπεδα του στρες - εξ ου και ότι θεωρούνται αφροδισιακά. Επιπλέον, αυτά τα νόστιμα θαλασσινά έχουν περισσότερο ψευδάργυρο από τα υπόλοιπα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη βελτίωση της αναπαραγωγικής λειτουργίας - ειδικά στους άνδρες. Προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι είναι αλλεργικοί.

Χταπόδι: Ο θαλασσινός αυτός μεζές είναι πλούσιος σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ, που βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Επίσης είναι μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και σεληνίου.

Μύδια: Τα μύδια αποτελούν μια εξαιρετική φυσική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ή στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην πρόληψη των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νόσων, όπως η ψωρίαση. Επίσης, αυτά τα όστρακα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού. Προσοχή πρέπει να δίνετε στη ποσότητα που τα καταναλώνετε, γιατί υπάρχει περίπτωση να σας δημιουργήσουν πεπτικά προβλήματα.

Γαρίδες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση  ενός υγιούς νευρικού συστήματος, για την κυτταρική διαίρεση και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, περιέχουν σελήνιο, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς. Καταναλώστε αυτά τα θαλασσινά χωρίς ενοχές, αρκεί να αποφύγετε τις σάλτσες και τα τηγανιτά.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα πλούσια σε διατροφικά οφέλη, αρκεί να μην το παρακάνετε και να καταναλώσετε φρέσκα θαλασσινά, γιατί τα κατεψυγμένα μπορεί να περιέχουν περισσότερο νάτριο. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.