WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Μαρτίου 2017

fitness-girl-preparing-healthy-smoothie-picjumbo-com.jpg

Σημείωσα λοιπόν τα φαγητά που δεν θα μπορούσα να φάω και πήγα σούπερ μάρκετ. Και για να πω την αλήθεια στάθηκα λίγα λεπτά στο ράφι με τα γάλατα και σκεφτόμουν ένα και μόνο πράγμα: Πώς θα αντέξω έναν ολόκληρο μήνα χωρίς να πίνω γάλα, το οποίο δεν είχε χρειαστεί ούτε μια φορά να απαρνηθώ. Τα ίδια συναισθήματα ένιωσα και όταν προσπέρασα με ταχύ βήμα το ψυγείο με τα τυριά. Για το γιαούρτι δεν ενδιαφέρθηκα πολύ, αφού δεν είναι από τις αγαπημένες μου τροφές. Έτσι ξεκίνησε ο μήνας χωρίς γαλακτοκομικά και μπορώ να ομολογήσω ότι ταλαιπωρήθηκα αρκετά. Ούτε που θυμάμαι πόσες φορές άνοιξα το ψυγείο με διάθεση να πιώ ένα ποτήρι γάλα ή να φτιάξω ένα τοστ με τυρί και ντομάτα. Αυτή η λαχτάρα με οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών όπως η σόγια. Άρχισα λοιπόν να τρώω τυρί σόγιας και γάλα σόγιας, αντιμετώπισα όμως ένα βασικό πρόβλημα, δεν μπορούσα να τη χωνέψω. Προφανώς τα μόρια σακχάρου που βρίσκονται στη σόγια ήταν η αιτία που ένιωθα φουσκωμένη και είχα αέρια. Έτσι αναγκάστηκα να τη σταματήσω.

Και το μαρτύριο συνεχίστηκε, γιατί  γενικά μου αρέσει να βγαίνω έξω για φαγητό, ξεκινώντας όμως το συγκεκριμένο πείραμα μείωσα τη συχνότητα των εξόδων μου, διότι δεν μπορούσα να φάω ούτε πίτσα ούτε μακαρόνια. Έτσι για ένα μηνα αποχαιρέτησα την κοινωνική μου ζωή και τα καλέσματα των φίλων στο σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε μου δημιουργήθηκαν νεύρα, πολλά νεύρα, επειδή ήμουν αναγκασμένη να αποχωριστώ τις αγαπημένες μου τροφές. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, κυρίως σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και κόβουν απότομα ένα φαγητό ή γλυκό που αγαπάνε πολύ, με αποτέλεσμα στο τέλος να εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Συμπέρασμα

Ο ένας μήνας αποχής προφανώς δεν ήταν αρκετός ώστε να διαπιστώσω κάποια αλλαγή στo σώμα μου. Το βάρος μου παρέμεiνε το ίδιο, δεν ένιωθα λιγότερο ή περισσότερο φούσκωμα ή διαφορά στην επιδερμίδα μου ή το λίπος μου.Το μόνο που ένιωσα ήταν το αίσθημα της απώλειας των γαλακτοκομικών και κυρίως του γάλατος, από τη ζωή μου, για αυτό και περίμενα με ανυπομονησία να περάσουν οι μέρες και να ξαναβάλω στο καθημερινό μου διαιτολόγιο τις αγαπημένες μου τροφές. Τώρα όσο αφορά το γάλα το οποίο έχει υποστεί αρκετή κριτική, αρκεί να αναφέρω ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά οι ενήλικες να καταναλώνουν τρία φλιτζάνια γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, γιαούρτι και τυριά) την ημέρα, ώστε να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Από την άλλη όμως μεριά υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές πηγές για εκείνους που δεν θέλουν να καταναλώνουν το γάλα και τα προϊόντα του. Η επιλογή είναι δική σας.

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.