WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 σημάδια που θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Απριλίου 2017

woman-portrait-meadow-dandelions-157604.jpeg

1. Έχετε αιμορραγία  ενώ δεν περιμένετε ακόμα περίοδο

Αν μόλις τελείωσε η έμμηνος ρύση και ξαφνικά έχετε αιμορραγία, τότε πρέπει να το ελέγξετε γιατί μπορεί να είναι σημάδι πυελικής λοίμωξης, κύστης, ινομυώματα, πολύπωδες ή σε σπανιότερες περιπτώσεις καρκίνος.

 2. Η περίοδός σας είναι αφόρητα επώδυνη.

Η κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τις ημέρες περιόδου, άλλες έχουν κράμπες, άλλες πονάνε λιγότερο και μερικές τυχερές δεν νιώθουν τίποτα. Και μέχρι εδώ όλα είναι φυσιολογικά. Όμως οι κράμπες που έχετε τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν θα πρέπει να είναι αφόρητες, γιατί τότε μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Αν είχατε από πάντα δυνατούς πόνους, ενδεχομένως δεν είναι ανησυχητικό, αν όμως αρχίσατε τώρα τελευταία να πονάτε αφόρητα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα.

 3. Πονάτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Ο πόνος κατά τη συνουσία τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται αλλάζοντας στάση. Αν όμως συνεχίζετε να πονάτε, τότε ίσως κάτι συμβαίνει στον κόλπο σας. Ο έντονος πόνος μπορεί να σημαίνει ενδομητρίωση, κάποια φλεγμονή του τραχήλου, ινομυώματα κ.α.

4. Ο κόλπος σας είναι πολύ ξηρός

Τα ερωτικά παιχνίδια και η χρήση ενός λιπαντικού μπορεί να διώξουν την ξηρασία στον κόλπο. Αν όμως συνεχίζεται το πρόβλημα, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας για να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι προκαλεί τη ξηρότητα. Κάποια πιθανά  αίτια μπορεί να είναι ορμονικές αλλαγές, χρόνια προβλήματα υγείας και δερματολογικά προβλήματα.

5. Αντιμετωπίζετε κολπικό οίδημα, κνησμό μετά τη σεξουαλική επαφή

Μερικές γυναίκες έχουν αλλεργία στο λατέξ του προφυλακτικού, με αποτέλεσμα μετά τη σεξουαλική επαφή να νιώθουν κνησμό και να έχουν κάποιο οίδημα. Συνήθως και τα δυο διαρκούν 36 ώρες μετά το σεξ.  Αν έχετε αλλεργία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό πολυουρεθάνης ως εναλλακτική λύση και έτσι θα αποφύγετε  την επώδυνη αλλεργική αντίδραση. Εάν αυτά τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μια ημέρα ή δύο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

6. Έχετε μια ενοχλητική μυρωδιά

Συνήθως ο κόλπος σας είναι άοσμος. Εφόσον παρατηρήσετε αλλαγή στην μυρωδιά, ειδικά αν συνοδεύεται με αλλαγή στο χρώμα, ερεθισμό ή φαγούρα, τότε είναι ένας δείκτης λοίμωξης, όπως βακτηριακή κολπίτιδα, τριχομονάδες ή μύκητες καλέστε αμέσως τον γυναικολόγο σας. 

Το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι ότι δεν πρέπει να αισθάνεστε αμηχανία κάθε φορά που επισκέφτεστε τον γυναικολόγο, αντ αυτού θα πρέπει να νιώθετε τόσο άνετα μαζί του, ώστε να μπορείτε να τον καλέσετε οποιαδήποτε στιγμή. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.