WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα τοξικά βρίσκονται στο σπίτι και πρέπει να τα αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2017

natural-organic-maternity-session-ideas.png

 1. Μόλυβδος

Η έκθεση σε αυτό το ισχυρό νευροτοξικό μέταλλο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, διαταραχές του νευρικού συστήματος, μαθησιακές δυσκολίες και υπερκινητικότητα. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη ενός παιδιού, τόσο στη μήτρα όσο και μετά τη γέννηση. Πώς συμβαίνει η έκθεση; Το νερό της βρύσης που πίνετε θα μπορούσε να έχει μόλυβδο αν υπάρχει κάποια διαρροή από παλαιούς ή κακοσυντηρημένους σωλήνες νερού. Επίσης πριν το 1978 υπήρχε μόλυβδος σε κάποιες μπογιές ή σε καλλυντικά.

Πώς να αποφύγετε το μόλυβδο : Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φίλτρο νερού ή να ελέγχετε τους σωλήνες εφόσον είναι παλιό το σπίτι. Επίσης, να φοράτε τα καλλυντικά που είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά και με φυσικές χρωστικές ουσίες.

2. Υδράργυρος

Αυτή η νευροτοξίνη εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ο υδράργυρος πέφτει σε ωκεανούς και λίμνες γλυκού νερού, ποτάμια και ρυάκια και στη συνέχεια συγκεντρώνεται στα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί.

Πώς να αποφύγετε τον υδράργυρο:  Να καταναλώνετε θαλασσινά  που είναι χαμηλά σε υδράργυρο, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλά σε οξέα ωμέγα-3, όπως γαρίδες, μπακαλιάρο, γαύρο, σαρδέλες και πέστροφα.

3. Φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη μπορεί να βρεθεί σε μια ευρεία ποικιλία των προϊόντων οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων χαλιά, ερμάρια και έπιπλα κατασκευασμένα από πεπιεσμένο ξύλο και μαλακτικά ρούχων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό σε καλλυντικά, σαμπουάν, και βερνίκι νυχιών. Η φορμαλδεΰδη είναι γνωστό ότι έχει τοξικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς να αποφύγετε τη φορμαλδεΰδη : Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε προϊόντα προσωπικής φροντίδας χωρίς φορμαλδεΰδη. Επιλέξτε βερνίκι νυχιών χωρίς φορμαλδεΰδη και να κρατάτε το σπίτι σας καλά αεριζόμενο και καθαρό. Προτιμήστε ντουλάπια από μασίφ ξύλο παρά πεπιεσμένο ξύλο

4. PFOA ή PFOS

Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε κουτιά πίτσας, fast-food, σε χαλιά, έπιπλα και στα αντικολλητικά τηγάνια.  Οι έγκυες που εκτίθενται σε αυτές τις ενώσεις μπορεί να γεννήσουν μωρά με χαμηλότερο βάρος.  Στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα τους γέννησαν βρέφη με μειωμένο βάρος γέννησης και περίμετρο κεφαλής, συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε δυνητικά σοβαρά ιατρικά προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Πώς να αποφύγετε PFOA ή PFOA : Να προσέχετε τα κουζινικά σκεύη που αγοράζετε και να μην τα χρησιμοποιείτε σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να αποθηκεύετε σε γυάλινα σκέυη τα φαγητά που παραγγέλνετε απ έξω.

5. Δισφαινόλη Α (BPA)

Η δισφαινόλη Α είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα πλαστικά, όπως στις κανάτες νερού και μπουκάλια, στο μπιμπερό, στα επιτραπέζια σκεύη όπως πιάτα και κύπελλα και στα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Η εμβρυϊκή έκθεση σε BPA συνδέεται με την αναπτυξιακή και αναπαραγωγική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων νωρίτερα έναρξη της εφηβείας, αυξημένη ευαισθησία στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, καθώς και αλλαγές σε συγκεκριμένες συμπεριφορές των δύο φύλων που προκαλείται από αλλαγή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτή η χημική ουσία συνδέεται επίσης με αποβολές και στειρότητα, στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα συμπεριφοράς.

Πώς να αποφύγετε τη BPA : Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπουκάλια νερού, ακόμα και εκείνα που επισημαίνονται ως BPA-free, με ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί ή αλουμίνιο. Βάλτε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ποτά σε γυάλινα δοχεία. Και ποτέ μη βάζετε τις αποδείξεις στο στόμα σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.