WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είχε κολλήσει ο μεταβολισμός μου και δείτε τι έκανα για να ξεκολλήσει


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Απριλίου 2017

stocksnap-1opdj00gin.jpg

Έπινα πράσινο τσάι

Αν και δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το τσάι, ωστόσο αποφάσισα να το εντάξω καθημερινά στη διατροφή μου με σκοπό να με βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά αλλά επίσης σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytomedicine μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό. Διαβάζοντας λοιπόν αρκετές επιστημονικές μελέτες για το πράσινο τσάι, άρχισα να πίνω 3 με 4 φλιτζάνια σε καθημερινή βάση.

Άρχισα να χρησιμοποιώ τις σκάλες

Η αλήθεια είναι ότι όταν κόλλησε η ζυγαριά μου, δεν είχα σταματήσει την άσκηση, αντιθέτως επισκεπτόμουν το γυμναστήριο με την ίδια συχνότητα και πριν σταματήσω να χάνω κιλά. Έτσι σκέφτηκα να αυξήσω λίγο παραπάνω την κίνηση και να μην παίρνω το ασανσέρ αλλά να πηγαίνω από τις σκάλες. Εξάλλου τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά.

Έτρωγα σαλάτα με φύκια

Η ιαπωνική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου, έτσι όταν διάβασα ότι μελέτες που έχουν γίνει στα ζώα, έχουν δείξει ότι τα φύκια βοηθάνε στην απώλεια βάρους, χάρηκα ιδιαιτέρως. Βέβαια δεν υπάρχουν δεδομένα που να αφορούν τον άνθρωπο, όμως δεν είχα κάτι να χάσω εντάσσοντας τα φύκια στη διατροφή μου.

Αύξησα την κατανάλωση λιπαρών ψαριών

Πάντα έτρωγα μια φορά την εβδομάδα ψάρια, όμως άρχισα να τα καταναλώνω δυο με τρεις φορές την εβδομάδα . Και ο λόγος ήταν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθάνε στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Έτσι κατανάλωνα τόνο, σαρδέλες και γαύρο.

Έπινα μια κούπα καφέ παραπάνω

Κάθε μέρα έπινα έναν καφέ, όμως αποφάσισα να τον αυξήσω σε δυο. Και η ιδέα μου ήρθε όταν διάβασα στο περιοδικό Physiology & Behavior ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν 16 τοις εκατό υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ ή προτιμούσαν το μεταβολισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφείνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα  με αποτέλεσμα να δίνει μια ώθηση στον μεταβολισμό.

Πρόσθεσα πάγο στο νερό

Και αν αναρωτιέστε σε τι θα με βοηθούσε αυτή η επιλογή, η απάντηση είναι απλή: Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό συμβαίνει γιατί με το κρύο νερό το σώμα μας πρέπει να ανεβάσει τη θερμοκρασία του καίγοντας λίγες θερμίδες, για μισό λίτρο 17, 5 kcal.

Κάνοντας όλες τις παραπάνω αλλαγές δεν είδα από τη μια μέρα στην άλλη αποτέλεσμα, όμως μετά από λίγο καιρό ο μεταβολισμός μου άρχισε να ενεργοποιείται και έτσι έχασα όλα τα κιλά που επιθυμούσα. 

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.