WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει όταν ιδρώνετε τα βράδια


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Απριλίου 2017

efidrosh.jpg

Η εμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις λόγω των ορμονικών αλλαγών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Human Biology διαπίστωσε ότι το 36% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών δηλώνουν ότι ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και αν έχουν καταναλώσει αλκοόλ τότε οι νυχτερινές εφιδρώσεις χειροτερεύουν. Έτσι αν πλησιάζει ή αν βιώνετε την εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό να ξυπνάτε τα βράδια επειδή νιώθετε ιδρωμένες.

Διαβάστε εδώ: Διατροφικά λάθη μετά την εμμηνόπαυση

Όμως η εμμηνόπαυση δεν είναι ο μοναδικός ένοχος, αφού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιοπάθεια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο στο International Journal of Obstetrics and Gynecology το 2014 έδειξε ότι οι μεσήλικες γυναίκες που ιδρώνουν συχνά όταν κοιμούνται έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν το σώμα σας αγωνίζεται να απομακρύνει κάποια λοίμωξη ή ασθένεια, τότε μπορεί να προκληθούν νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτές οι εφιδρώσεις μπορεί να συνεχιστούν για μέρες ή ακόμη και για εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, ένα κοινό σύμπτωμα είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, επίσης γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε συχνά τα βράδια που κοιμάστε.

Διαβάστε εδώ: Tips για υγιή θυρεοειδή

Τέλος οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών φαρμάκων. Τα αντικαταθλιπτικά και οι θεραπείες που σχετίζονται με τον καρκίνο, μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση.  Επίσης εάν έχετε διαβήτη και το σάκχαρο στο αίμα πέσει πολύ χαμηλά μπορεί να σας προκαλέσει εφιδρώσεις. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.