WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτρωγα 3 αυγά κάθε πρωί και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Απριλίου 2017

heart-eggs.jpg

Γιατί διάλεξα τα αυγά; Γιατί τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο. Το βασικό χαρακτηριστικό των αυγών είναι ότι έχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και επίσης είναι μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιωδίου, σιδήρου, σεληνίου και βιταμίνης D. Εκτός, όμως από τα θρεπτικά συστατικά τα αυγά είναι και χαμηλά σε θερμίδες, αφού ένα αυγό βραστό περιέχει 80 θερμίδες.

Αν και για αρκετά χρόνια τα αυγά θεωρούνταν επικίνδυνη τροφή για την υγεία και πολλοί την απέφευγαν, γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Όμως, πλέον όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με απλά λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της από τις τροφές.

Διαβάστε επίσης: 4 λόγοι για να φάτε αυγό

Έτσι λοιπόν άρχισα να καταναλώνω κάθε πρωί 3 αυγά και διαπίστωσα ότι ήταν ένας εξαιρετικά γρήγορος τρόπος για να τρώω πρωινό. Το μόνο που έκανα ήταν να φτιάχνω μια ομελέτα σε λιγότερο από 4 λεπτά και να προσθέτω λαχανικά. Πλέον δεν είχα καμία δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνω να φάω πρωινό.

Πριν κάνω το πείραμα, όπως ανέφερα και παραπάνω, έτρωγα το πολύ ένα φρούτο, με αποτέλεσμα να πεινάω μέσα στην ημέρα και να τσιμπολογάω ό,τι έβρισκα. Εντάσσοντας όμως τα αυγά στην καθημερινότητα μου, ένιωθα πλήρης για πολλές ώρες και ήταν λογικό αφού η πρωτεΐνη σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που είχαν τα λαχανικά, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Τα αυγά με βοήθησαν όχι μόνο να μην πεινάω, αλλά και να είμαι περισσότερο συγκεντρωμένη στη δουλειά μου, διότι δεν είχα το στομάχι μου να με απασχολεί με το γουργουρητό.

Και οι μέρες περάσανε και το πείραμα τελείωσε αφήνοντας μου τις καλύτερες εντυπώσεις και το κυριότερο άρχισα να τρώω κανονικό πρωινό και όχι να παίρνω κάτι στα γρήγορα και έξω από την πόρτα. Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το πόσα αυγά θα φάμε μέσα στην ημέρα, εξαρτάται από τις διατροφικές μας συνήθειες. Σε γενικές γραμμές όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αυγών, αλλά δεν χρειάζεται να την κόψουν εντελώς. Όσο αφορά τα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αυγά την εβδομάδα, αφού προσλαμβάνουν πρωτεΐνη και από άλλες τροφές. Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Τέλος, η καλύτερη επιλογή είναι τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά ή αυτά που προέρχονται από κότες, οι οποίες εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.