WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαΐου 2017

stocksnap-vcrxku9gle.jpg

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που κάνετε και που μπορούν να δημιουργήσουν λοιμώξεις ή τραυματισμούς στα μάτια σας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να είναι επικίνδυνες για την όραση σας και τι πρέπει να κάνετε ώστε να μείνετε μακριά.

Κακή συνήθεια # 1: Τρίβετε τα μάτια σας

Ακόμα και αν αισθάνεστε έντονη φαγούρα στα μάτια σας, πρέπει να είστε προσεχτικοί στο πώς τα τρίβετε γιατί οι έντονες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσουν ρήξη των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι που δεν είναι ανησυχητικό αλλά σίγουρα δεν είναι ελκυστικό, αφού τα μάτια σας φαίνονται κόκκινα. Εκτός όμως από τη ρήξη η οποία δεν είναι επιβλαβής, μπορείτε επίσης να μεταφέρετε βακτήρια και ιούς από τα χέρια σας στα βλέφαρα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Μια λύση είναι να τρίβετε γύρω από την περιοχή των ματιών.

Κακή συνήθεια # 2: Δεν αλλάζετε όσο συχνά πρέπει τους φακούς επαφής

Με τον καιρό δημιουργούνται βακτήρια στους φακούς επαφής, τα οποία όσο περνάνε οι μέρες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Έτσι όταν τους τοποθετείτε στα μάτια σας, τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια των φακών μπορεί να προκαλέσουν έλκος του   κερατοειδούς, μια πληγή η οποία προκαλείται από μόλυνση και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, φαγούρα, ευαισθησία στο φως, και θολή όραση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται η αντικατάσταση των φακών επαφής.

Κακή συνήθεια # 3: Όταν αγγίζετε τα μάτια σας πριν από το πλύσιμο των χεριών σας

Ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του σχεδόν 16 φορές την ώρα, σύμφωνα με μια μελέτη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή τα χέρια σας με τα μάτια σας και να μεταφερθούν βακτήρια ή ιοί. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας πριν πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Κακή συνήθεια # 4: Όταν τραβάτε τις βλεφαρίδες σας.

Μπορεί να σας ακούγετε περίεργο, όμως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που τραβάνε τις βλεφαρίδες τους. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ερεθισμό και φαγούρα. Τι μπορείτε να κάνετε; Το τράβηγμα των βλεφαρίδων συνήθως προκαλείται από στρες και άγχος, οπότε αν συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ίσως σας βοηθήσει να το σταματήσετε.

Κακή συνήθεια # 5: Κολυμπάτε χωρίς γυαλιά

Τόσο το νερό της πισίνας όσο και το θαλασσινό μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και βακτήρια, θέτοντας σε κίνδυνο τα μάτια σας. Για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε την επόμενη μέρα με κατακόκκινα μάτια, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ή μάσκα κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.