WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2017

berry-coconut-breakfast-smoothie-bowls-4.jpg

Ο σύγχρονος όμως τρόπος ζωής επιβαρύνει τον οργανισμό και περισσότερο το συκώτι, γι αυτό είναι ανάγκη η προφύλαξή του από κάθε απειλή. Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα μάθετε ποιες τροφές το επιβαρύνουν και ποιες το βοηθάνε.

Πλιγούρι βρώμης

Γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν το ήπαρ ώστε να λειτουργεί καλύτερα. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα είναι να πάρετε για πρωινό ένα μπολ γάλα με πλιγούρι βρώμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βρωμη βοηθάει να χάσουμε κιλά και κατ επέκταση κρατάει μακριά την ηπατική νόσο.

Διαβάστε επίσης: Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος

Μείνετε μακριά από τα λιπαρά τρόφιμα

Τηγανιτές πατάτες και χάμπουργκερ αποτελούν κακή επιλογή αν θέλετε να κρατήσετε το συκώτι σας υγιές. Εάν καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος. Έτσι την επόμενη φορά που θα σηκώσετε το τηλέφωνο να παραγγείλετε, σκεφτείτε μια πιο υγιεινή επιλογή.

Μπρόκολο

Αν θέλετε να κρατήσετε υγιές το συκώτι σας προσθέστε πολλά λαχανικά. Το μπρόκολο είναι μια καλή επιλογή, αφού ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό λαχανικό προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Και αν δεν σας αρέσει η ιδέα να το μαγειρέψετε στον ατμό, στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές εναλλακτικές.

Καφές

Πολλοί θέλουν να κόψουν τον καφέ, νομίζοντας ότι είναι βλαβερός για την υγεία, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι από την ανθυγιεινή διατροφή και από το αλκοόλ.

Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση ζάχαρης

Η ζάχαρη επιβαρύνει το συκώτι και σε μακροπρόθεσμη βάση υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει λιπώδης νόσο του ήπατος. Έτσι αν θέλετε να είστε αλλά και νιώθετε υγιείς περιορίστε την κατανάλωση γλυκών.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τις γνωστές κατεχίνες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Αν πίνετε το πράσινο τσάι ζεστό λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα κατεχινών από ότ,ι αν το πιείτε παγωμένο.

Νερό

Αποκτήστε τη συνήθεια να πίνετε νερό αντί για ζαχαρούχα ροφήματα και θα κρατήστε το συκώτι σας υγιές. Επίσης θα μπορέσετε να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί ειδικά τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε γι αυτό και προστατεύουνν το ήπαρ από τη φλεγμονή. Επιπλέον τα αμύγδαλα συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Το σπανάκι αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή, αφού είναι νόστιμο και εύκολο στην προετοιμασία.

Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το συκώτι και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε κίρρωση. Όμως ακόμα και η περιστασιακή κατανάλωση- τέσσερα ποτά για τις γυναίκες και πέντε για τους άντρες- μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα και δυο την ημέρα αν είστε άντρας.

Βότανα και μπαχαρικά

Θέλετε να προστατεύσετε το συκώτι και την καρδιά σας; Τότε αρχίστε να χρησιμοποιείτε στη μαγειρική ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο. 

Και τέλος μη ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.