WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρο παγωτό: Μάθετε τα πάντα για το νέο food trend του καλοκαιριού


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουλίου 2017

black-coconut-ash-ice-cream-amused-blog.jpg

Το Black Coconut Ash ή το μαύρο παγωτό δεν πρόκειται για κάποια απόχρωση της σκούρας σοκολάτας, αντ αυτού έχει κατάμαυρο χρώμα σαν κάρβουνο. Και η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά δεν σε πείθει να το δοκιμάσεις, παρόλ αυτά οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι έχει πολύ ευχάριστη γεύση. Ποιο είναι όμως το συστατικό που οφείλει την εμφάνισή του το συγκεκριμένο παγωτό; Είναι η στάχτη καρύδας που δημιουργείται από τα ειδικά επεξεργασμένα κάρβουνα τα οποία προέρχονται από το κέλυφος της. Η στάχτη αυτή είναι ο ενεργός άνθρακας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε χυμούς και φημολογείται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να προβούμε σε συμπεράσματα.

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

Ο ενεργός άνθρακας φτιάχνεται από το κέλυφος καρύδας ή άλλα οργανικά υλικά που περνάνε από ειδική επεξεργασία με την παρουσία αερίου που καθιστά τον άνθρακα πορώδη. Αυτοί οι πόροι μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες από το δέρμα, το νερό και γενικότερα από το σώμα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία σε άτομα που έχουν πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών ή σε περιπτώσεις δηλητηρίασης. Επίσης τα συστήματα φιλτραρίσματος του νερού περιέχουν ενεργό άνθρακα για την απομάκρυνση των τοξινών, κάνοντας το πόσιμο νερό πιο ασφαλές για κατανάλωση. Ομοίως χρήσιμος είναι για την ισορροπία του πεπτικού συστήματος, αφού διευκολύνει τη πέψη και μπορεί να ανακουφίσει το αίσθημα φουσκώματος.

Παρά τους διάφορους ισχυρισμούς για τον ενεργό άνθρακα και τα οφέλη, το μόνο που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι ότι μπορεί να συνδεθεί με φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και να μειώσει την ποσότητα που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Τέλος ο ισχυρισμός ότι η λήψη ενεργού άνθρακα μπορεί να βελτιώσει την υγεία αποτελεί ένα μύθο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.