WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έλκουν τόσο πολύ τα κουνούπια, ενώ άλλοι όχι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιουλίου 2017

pexels-photo-478544.jpeg

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το  London School of Hygiene and Tropical Medicine, ότι το πόσες φορές θα σας τσιμπήσουν τα κουνούπια εξαρτάται από τα γονίδια σας που επηρεάζουν την ποσότητα κάποιων ουσιών που εκπέμπονται από το σώμα, καθιστώντας ορισμένους ανθρώπους πιο εύκολο να εντοπιστούν από τα κουνούπια. Αν και ακόμα δεν είναι γνωστό ποια είναι αυτά τα γονίδια, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι οι διατροφικές σας συνήθειες ή το άρωμα που φοράτε δεν παίζουν ρόλο στο ένα θα ελκύσετε ή όχι τα κουνούπια. Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν τσιμπάνε όλα τα κουνούπια αλλά μόνο τα θηλυκά. Τα αρσενικά έχουν διαφορετικά μορφολογία και τρέφονται από το νέκταρ των φυτών. Ενώ τα θηλυκά έλκονται από τη μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή. Μάλιστα τα κουνούπια έχουν ένα εδικό όργανο που ανιχνεύει το διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και από 50 μέτρα μακριά.

Εκτός όμως από το διοξείδιο του άνθρακα τα κουνούπια έλκονται και από το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται από την έντονη σωματική δραστηριότητα.  Γι αυτό και όσοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, παράγουν περισσότερο γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να προσελκύουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα κουνούπια. 

Πώς θα αποφύγετε το τσίμπημά τους; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως βοηθάει να κάνετε μπάνιο το σούρουπο, όταν τα κουνούπια αρχίζουν τη επιδρομή, ώστε να βγάλετε τη μυρωδιά του ιδρώτα από το σώμα σας. Ενδεχομένως βέβαια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικουνουπικό. Και να θέλετε να αποφύγετε τα χημικά, μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας φυτά όπως δεντρολίβανο και λεμονιά. Τέλος αντικουνουπικές ιδιότητες έχουν η σιτρονέλα, το θυμάρι και η κανέλα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.