WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Fashion blogger μοιράζεται αποκαλυπτικές φωτογραφίες για το πώς είναι να ζεις με ενδομητρίωση


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιουλίου 2017

thessy.jpg

Η Thessy Kouzoukas η 27χρονη Ελληνοαυστραλέζα fashion blogger αποφάσισε να μοιραστεί στο διαδίκτυο δυο αποκαλυπτικές φωτογραφίες για το πώς είναι να ζεις με την ενδομητρίωση. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, η Kouzoukas έβγαλε δύο φωτογραφίες μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου. Μια λήφθηκε τρεις εβδομάδες μετά από ρήξη κύστης, ενώ η άλλη μετά από λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που σταμάτησε τις ορμόνες της και την οδήγησε σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Αυτή είμαι εγώ. Αυτή είναι η ενδομητρίωση» ανέφερε στο κείμενο που συνόδευε την ανάρτησή της.

Η Kouzoukas δήλωσε ότι δεν είχε σκεφτεί να μοιραστεί τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, όμως τόνισε ότι μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα και τη λήψη της αγωγής της, ελπίζει να είναι σε καλύτερη κατάσταση, σωματικά και πνευματικά για μία χειρουργική επέμβαση 7 ωρών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της τον Αύγουστο.

Ο πόνος της ενδομητρίωσης συνήθως χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος που εντοπίζεται χαμηλά στην περιοχή της λεκάνης. Μπορεί να εμφανίζεται με πολλές μορφές. Συνήθως είναι έντονος κατά την διάρκεια της περιόδου, αλλά μπορεί να εμφανίζεται και ως χρόνιος πόνος και εκτός περιόδου ή να σχετίζεται με την σεξουαλική επαφή. Η Kouzoukas ανέφερε σε ένα άρθρο της στο The Huffington Post ότι είχε οδυνηρές κράμπες περιόδου όταν ήταν πιο νέα, αλλά στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, αφού της φαινόταν φυσιολογικό να πονάει κατά την έμμηνο ρύση. Όμως με τον καιρό οι πόνοι άρχισαν να γίνονται αφόρητοι και έτσι σκέφτηκε ότι κάτι συμβαίνει και ότι δεν είναι φυσιολογικό να πονάει τόσο πολύ.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Ελληνοαυστραλέζα Thessy Kouzoukas είναι ότι όλα τα κορίτσια πρέπει να επισκέπτονται το γυναικολόγο τους και αν νιώσουν ότι κάτι συμβαίνει να μην ντραπούν το αναφέρουν στο γιατρό τους. Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και συνήθως εντοπίζεται σε γυναίκες ηλικίας 30 με 40. Μέχρι και σήμερα, η πάθηση αυτή ήταν ταμπού, αλλά ολοένα και περισσότερες γυναίκες μιλούν ανοιχτά για την ενδομητρίωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.