WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παράλυση Bell: Τι είναι η ασθένεια που χτύπησε την Angelina Jolie


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουλίου 2017

abaca-530606-001.jpg

Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η ασθένεια;

Η παράλυση Bell είναι ένα είδος παράλυσης του προσώπου που δημιουργεί ανικανότητα ελέγχου των μυών στην περιοχή που έχει προσβληθεί. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ελαφρά έως πιο σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκές συσπάσεις, αδυναμία κίνησης της μιας ή και των δυο πλευρών του προσώπου, μούδιασμα και πτώση του βλεφάρου και της γωνίας του στόματος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνο στο σαγόνι, βουητό στο αυτί, απώλεια γεύσης, δυσκολίες στην ομιλία, ζαλάδα και δυσκολία του ασθενούς όταν τρώει. Φυσικά τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αρχίζουν ξαφνικά, όπου κορυφώνονται μέσα σε 48 ώρες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών η παράλυση Bell επηρεάζει περίπου 40.000 ανθρώπους ετησίως, ενώ εξακολουθεί να είναι ένα νευρολογικό μυστήριο, αφού η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, κυρίως από τον ιό του έρπητα. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα το νεύρο που ελέγχει τους μύες του προσώπου να έχει υποστεί βλάβη από φλεγμονή από τον έρπητα.

Διαβάστε επίσης: Η Angelina Jolie μόλις μίλησε για το τέλος του γάμου της με τον Brad Pitt

Τρόποι θεραπείας

Η θεραπεία γίνεται με τη χορήγηση στεροειδών φαρμάκων, ειδικότερα τα κορτικοστεροειδη. Επίσης όσοι έχουν προβλήματα στα μάτια θα πρέπει να τα προστατεύσουν από τη ξηρότητα με τα τεχνητά δάκρυα και με κάποιες αλοιφές. Ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί και η φυσιοθεραπεία, η οποία βοηθάει στη διατήρηση του μυϊκού τόνου. Η τόνωση των νεύρων του προσώπου με βελονισμό ή μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσεις την αποκατάσταση της αίσθησης και της λειτουργίας. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι το 80% των ασθενών αποκαθίσταται πλήρως και μάλιστα εντός 2 έως 3 εβδομάδων. Ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξεως 10% αποκαθίσταται σε κάποιο βαθμό, αφού του μένει μια περιορισμένη ασυμμετρία στο πρόσωπο. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.